<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Øystein Stray Spetalen spår sjokk: – Da forsterkes frykten

Øystein Stray Spetalen går hardt ut mot Støre-regjeringen, dømmer kronen nord og ned og spår inflasjon på 10 prosent.  

    Publisert 30. mai 2023 kl. 10.32
    Oppdatert 30. mai 2023 klokken 13.47
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 612 ord
    SJOKK: Øystein Stray Spetalen spår inflasjonssjokk og peker mot Støre-regjeringen.  Foto: Eivind Yggeseth

    – Det som har skjedd under Støre er oppsiktsvekkende, sier milliardær og kjendisinvestor Øystein Stray Spetalen til DN

    Han gir Jonas Gahr Støre og hans regjering det glatte lag og spår kronekollaps, tosifret inflasjon og skatteflukt i stor stil.

    – Når kapitalsterke nordmenn ikke engang vil bo i Norge, eller eie den norske kronen, hvorfor skal da utlendinger eie norske kroner?

    Øystein Stray Spetalen om resesjon og flytting til Sveits
    Øystein Stray Spetalen liker ikke at milliardærer må flytte til sveits nå

    Kronen har stupt i verdi mot stort sett alle andre valutaer og ekspertene trekker frem markedsuro, fallende oljepris, og økt rentedifferanse som årsaker. Spetalen er imidlertid skråsikker på hva som er grunnen: Utenlandske investorer vil ikke investere i Norge på grunn av politisk risiko. 

    – I det internasjonale valutamarkedet blir man målt hver dag. Og markedets dom over Støre er knallhard. Den norske kronen er pill råtten, sier Spetalen til DN. 

    I starten av april uttalte Spetalen til Finansavisen at han vil ha skattesjokk:

    – Den største feilen med formuesskatt er at det er bunnfradrag. Den andre feilen er at den ikke rammer politikerne som vedtar den, sa han den gang.

    På spørsmål om han tenker på å flytte til alpelandet svarer han resolutt:

    – Jeg vil ikke flytte, men hva jeg gjør betyr ikke noe. Jeg kan ikke svare på det. Enkelte blir tvunget til å flytte, men jeg er opptatt at vi må ha en objektiv debatt. For å få det må alle betale, sa Spetalen til Finansavisen den gang.

    – Ekstremt skadelig

    LO-leder Peggy Hessen Følsvik sa i fjor at det «det er payback-time. Nå skal vi ta de rike» . SV-leder Kirsti Bergstø  ba Kjell Inge Røkke om å «ryke og reise» etter han «ranet kysten og stakk av til Sveits».

    – Det at statsministeren tillater retorikken til LO-lederen, forsterker konflikten de har skapt. Resultatet er at arbeidsplasser blir truet og at investeringene vil gå ned. Alt på Støres vakt, sier Spetalen til næringslivsavisen.

    Milliardæren peker på at Støres økonomiske forbilde er den franske samfunnsøkonomen Thomas Piketty. Statsministeren har tidligere sagt at han liker Pikettys tankesett (ført i pennen i boken «Kapitalen i det 21. århundre») om hvordan rikdom hoper seg opp hos noen få. Piketty har på sin side kritisert Støre-regjeringens skattepolitikk for å være for spak.

    – Da forsterkes frykten, sier Spetalen.

    Siden Støre-regjeringen har tatt over har nordmenn ifølge Spetalen fått svekket levestandarden sin med nesten 20 prosent mot den gjennomsnittlige europeer, på grunn av valutasvekkelse. 

    – Med dagens skatteregime, formuesskatt, retorikk, feilinvesteringer fra staten og den enorme offentlige sløsingen, vil dette forsterkes, noe som er ekstremt skadelig for Norge. De som rammes, er vanlige folk, sier Spetalen til DN. 

    Spår inflasjon på ti prosent

    Spetalen spådde kronekollaps i Julepodd med Finansavisen for fire år siden (se videoen over) og kritiserte Erna Solbergs regjering for galopperende offentlige utgifter og klimatiltak.

    – Jeg tror den norske kronen kan falle brutalt. Det kan gå i 15 mot euro, sa han den gang.

    Nå kommer han igjen med dystre spådommer for kronen de kommende årene: han tror kronen vil stå mellom 14 og 15 kroner mot euroen og at dollaren vil gå i 13. 

    – Tusenvis av nordmenn vil forlate Norge og etablere seg i land der deres kunnskap og kapital blir verdsatt. Og da kommer dagens inflasjon på drøyt seks prosent bare til å være starten.

    – Ved neste stortingsvalg kan vi risikere å ha en inflasjon på over ti prosent, sier han til DN. 

    Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) tar til motmæle mot investorguru Spetalen og sier det aldri har vært registrert høyere investeringer i Fastlands-Norge enn nå.

    «Bare i fjor ble det skapt over 100.000 nye private jobber. Eksporten øker, arbeidsledigheten er på rekordlave nivåer og sysselsettingen har ikke vært høyere siden finanskrisen. Inflasjonen i Norge er lavere enn blant mange av våre handelspartnere og vi nærmer oss sannsynligvis rentetoppen. Alt dette viser at den økonomiske politikken virker», skriver han i en epost.