<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vanskelige Opec-samtaler

Opec prøver å samles om en enighet rundt produksjonskutt, men samtalene går ikke lett for seg, ifølge kilder til Reuters.

    Publisert 4. juni 2023 kl. 15.15
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 231 ord
    HARDE FORHANDLINGER: Ifølge Reuters og Bloomberg er det steile fronter mellom Gulfstatene og de afrikanske medlemslandene i Opec+. Foto: Reuters

    Oljekartelet Opec med samarbeidspartnere (Opec+) gjennomfører i helge samtaler som ifølge kilder til Reuters dreier som en enighet rundt produksjonskutt.

    Oljemarkedet står overfor usikkerhet knyttet til både tilbuds- og etterspørselssiden. Markedet er spesielt bekymret for en resesjon som kan påvirke etterspørselen etter drivstoff.

    Både Reuters og Bloomberg melder om at samtalene søndag har blitt utsatt en rekke ganger ettersom flere av medlemslandene har gjennomført samtaler på sidelinjen for å prøve å jevne ut uenigheter.

    Reuters skriver at flere av Gulfstatene med Saudi Arabia i spissen forsøker å overtale afrikanske medlemsland som Nigeria og Angola, som i utgangspunktet underproduserer i forhold til produksjonskvotene, om å legge seg på mer realistiske produksjonsmål.

    «Samtalene med de afrikanske produsentene har vist seg vanskelige», sier en kilde i Opec+ til Reuters. På den andre siden ønsker De forente arabiske emirater å øke egen grunnproduksjon for å gjenspeile føderasjonens økende produksjonskapasitet.

    Fire kilder med kunnskap om forhandlingene sa til Reuters på lørdag at ytterligere produksjonskutt er blant flere ting som skal diskuteres under samtalene søndag.

    Tre av disse kildene sier at det er snakk om 1 million fat olje pr. dag i produksjonskutt, på toppen av eksisterende produksjonskutt på 1,6 millioner fat pr. dag, og frivillige kutt på 1,6 millioner fat pr. dag som ble annonsert i april.

    Om dette blir vedtatt så vil det nye totale produksjonskuttet fra Opec+ beløpe seg til 4,66 millioner fat pr. dag, tilsvarende runt 4,5 prosent av global oljeetterspørsel.