<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Agenda

Annonsørinnhold

Annonsørinnhold

Norges eneste rettsvernregister for båter! Er båten din registrert?

– Det er mange fordeler og muligheter ved å registrere båten i Norsk ordinært skipsregister (NOR), sier Elisabeth Hvaal Lingaas, avdelingsdirektør ved avdeling Skipsregistrene i Sjøfartsdirektoratet.

NOR-flåten er variert og representerer alle båter som trafikkerer norskekysten. Ferger, fiske- og arbeidsbåter, offshorefartøy og fritidsbåter med mer. Alle båter over 15 meter har lovpålagt registrering i NOR. Båter under 15 meter kan frivillig registreres, etter eiers ønske og behov. 

Visste du at det ikke er en nedre grense for registrering av næringsbåter slik det er for fritidsbåter? Næringsbåter kan registreres uansett størrelse, mens det er et krav at fritidsbåter er minst 7 meter lange.

Norges eneste av sitt slag

Registering i NOR åpner muligheten for å bruke båten som sikkerhet for lån. Ønsker du å bruke båt under 15 meter som pantobjekt, vil banken ofte kreve at den er realregistrert i NOR, da dette er det eneste registeret som gir tinglyst rettsvern for båten.

– Det viser seg at båter som er registrert i NOR, ofte blir solgt raskere siden alt er tilrettelagt for kjøpers finansiering. Aller enklest er det å registrere helt nye båter, og vi anbefaler derfor første eier å registrere båten når den er helt ny, sier Hvaal Lingaas. 

Fritidsfartøy og mindre arbeidsbåter er de fartøytypene det er aller flest av i NOR-flåten. Det tyder på at mange båteiere ser verdien av en realregistrering.

Konkurranseutsatt – men stadig enklere 

Siden NOR er et rettsvernregister hvor både eier og pant får rettsvern, stilles det en del dokumentasjonskrav ved registreringen. Det er for eier og panthaver sin sikkerhet. NOR-registeret er i stor grad konkurranseutsatt når det gjelder de større, registreringspliktige fartøyene som representerer handelsflåten, og de som for eksempel opererer offshore. 

Da er det veldig viktig at vi tilbyr effektive tjenester og god kundeservice, og det er hyggelig å få tilbakemelding på at våre tjenester er konkurransedyktige, sier Hvaal Lingaas. Alle registreringer, uansett type og fartøystørrelse, tildeles en fast saksbehandler som holder tak i saken, og guider kunden gjennom prosessen. 

Vi vet at tid ofte er avgjørende ved kjøp og salg, og gjør det vi kan for at transaksjonene skal gå så smidig som mulig. Ved inn- og utflagginger der partene befinner seg i ulike tidssoner har vi en vaktordning som gjør det mulig å gjennomføre registreringer mellom sju om morgenen og midnatt.

– Elektroniske skjema er tilgjengelig, noe som forkorter registreringsprosessen ved at postgangen faller bort. Skjemaene signeres og sendes inn via Altinn. I oktober ble den nye publikumsportalen for e-tinglysing lansert. Via våre nettsider kan kunden nå opprette en såkalt arbeidsliste, og få en oversikt over hvilke dokumenter som må sendes inn, eller lastes opp for en gitt registrering. I portalen kan kunden følge sakens status fra opprettelse til den er sendt inn til registrering. Erfaringene og tilbakemeldingene fra våre kunder så langt er veldig positive, og vi er glade for å kunne tilby denne nye, tidsbesparende løsningen for kundene våre, poengterer Hvaal Lingaas.

Se våre tjenester her.

NOR gir fartøyet nasjonalitet

Registrering i NOR gir fartøyet nasjonalitet, og rett til å få utstedt et Nasjonalitetsbevis. Beviset bekrefter hvem som er eier og angir båtens vitale mål. I utenlandske havner er det et nyttig dokument å ha om bord, også for fritidsbåteiere.

– Innsjekking på havner, toll- og immigrasjonskontorer er ofte mye smidigere for båteiere som har beviset, poengterer Hvaal Lingaas.

Utstedelse av beviset er gratis. Alle registreringspliktige fartøy får automatisk tilsendt et bevis ved nyregistrering og ved registrering av endringer i registeret som påvirker beviset. Eier av ikke-registreringspliktige båter kan be om å få et Nasjonalitetsbevis utstedt, og det er gratis.

Vær bevisst, velg NOR!

Alle kan søke opp NOR-registrerte fartøy i vår gratis søketjeneste. Søket er også tilgjengelig i en egen app

Annonsørinnhold