<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Agenda

Annonsørinnhold

Annonsørinnhold

Fisher Investments Norden om investeringsmoter: Rik i en fart?

Fisher Investments Norden vet at det opp gjennom historien har vært mange som har prøvd utallige strategier for å tjene raske penger og bli «rik i en fei». Selv om det finnes enkelte, sjeldne eksempler på suksess, pleier slike lykkejegere å ende opp med skuffelse. 

Dessverre faller investorer altfor ofte for denne typen «bli rik i en fei»-mentaliteten, og det får ofte alvorlige økonomiske konsekvenser. Dette betyr ikke at investorer aldri skal ta sjanser. De som ser etter langsiktig kapitalvekst, må sannsynligvis innfinne seg med et passende risikonivå for å lykkes. 

Det finnes imidlertid enkelte «investeringer» som lover store avkastninger med svært lite logisk begrunnelse, noe som kan heve risikoen til et upassende nivå. I denne artikkelen vil Fisher Investments Norden sette fokus på to relativt nylige eksempler på investeringstrender som fanget oppmerksomheten til investorer verden over, og vi vil diskutere om disse er levedyktige som langsiktige investeringsinstrumenter.

«Meme-aksjer»

Aksjer som er popularisert på ulike nettfora – kollektivt kalt «meme-aksjer» – er en ny måte for enkelte investorer å jakte etter raske penger på. Trenden startet tidlig i 2021 da en gruppe amatørinvestorer på den populære sosiale plattformen Reddit.com, især forumet «r/wallstreetbets», identifiserte aksjer som de mente ville få en enorm oppsving. Mange i investeringsmiljøet undret seg over valgene deres. Aksjene de identifiserte – f.eks. GameStop, AMC Theaters og Blackberry – var bedrifter som slet med negative utsikter og en langsiktig trend med fallende aksjekurser. Det virket fornuftig å anse disse aksjene som noe undervurderte, men sannsynligvis ikke i det størrelsesforholdet som disse amatørbloggerne hevdet. Likevel, som Fisher Investments Norden bevitnet, resulterte nettdiskusjonene til at nok investorer pøste penger inn i disse aksjene, noe som førte til at prisene skjøt fart, nærmest over natten.

GameStop (GME), en videospillforhandler, fikk ekstra stor oppmerksomhet. Enkelte investorer fortalte om sine «suksesser» på r/wallstreetbets, og oppfordret også andre brukere til å fortsette å kjøpe aggressivt. Den 12. januar 2021 var sluttkursen på GME-aksjer USD 19,95. Fisher Investments Norden vil bemerke at dette alene var en fabelaktig avkastning for tidlige investorer i denne trenden da kursen var omtrent USD 3,00 en uke tidligere. Men kursen steg hver dag i løpet av uken. Denne innledende kursstigningen tvang hedgefond og andre investorer som shortet GME, dvs. å vedde på at verdien vil falle, til å lukke sine shortposisjoner i frykt for at kursøkningene skulle fortsette, noe som bidro til ytterligere kjøpepress. GMEs kurs steg til USD 76,79 da markedet stengte 25. januar, og nådde toppen 27. januar på USD 325,001.

Like fort som GME-aksjen føk i været, falt den ned igjen. Da tradingplattformer som Robinhood og flere andre stoppet GME-aksjekjøp på grunn av den ekstreme volatiliteten og aksjesalg på flere millioner dollar fant sted på få timer, stupte prisen. Den 19. februar 2021 var sluttkursen til GME under USD 40, og prissvingningen hadde da vært opptil -60 % på én dag2. Mens enkelte investorer som satte store penger inn i denne enkeltaksjen fikk store avkastninger ved å selge nært opptil toppnoteringen, var det andre investorer, med håp om raske penger, som investerte for sent og solgte etter at toppen var nådd, noe som førte til store tap.

Kryptovaluta

Fisher Investments Norden vet at tilhengere av kryptovalutaer vil fortelle deg at de ikke investerer i disse for å bli rik i en fei. I stedet vil de kanskje si at kryptovalutaer og det desentralisert regnskapssystemet det opererer på – kalt «blokkjeden» – er fremtiden og vil til slutt erstatte papirvaluta, som amerikanske dollar eller britiske pund, og systemene som understøtter dem. Men siden det finnes tusenvis av ulike typer «krypto-tokener», begrenset regulering og svært lite grunnlag for hvorfor en kryptovaluta faktisk er et verdilager, blir handel med disse en svært spekulativ praksis med ekstrem risiko.

Som med andre «rik i en fei»-investeringer, tjente enkelte tidlige investorer en formue på kryptoveksten. Bitcoin, den største og mest populære kryptovalutaen, gikk fra å handles for noen hundre dollar for et tiår siden til å nå toppen på USD 65 000 sent i 2021. Men 2022 har vært katastrofalt for kryptolandskapet. Per 29. november ble Bitcoin solgt for rett over USD 16 400 – et fall på mer enn 75 % på under ett år.3 Dette viser likevel betydelig vekst på 5 år, men antall kjøpere var mindre i den første tiden. Mange som eier kryptovalutaer er nylige kjøpere som har brent seg på årets enorme nedgang.

Kryptovalutaers mangel på regulering er kjent verden over da dette sannsynligvis bidro til undergangen til det populære kryptovalutahandelsselskapet FTX – en elektronisk markedsplass for kjøp, oppbevaring og salg av kryptovaluta – som potensielt førte til et kollektivt tap for investorer i milliardklassen. Fisher Investments Norden så at investorer som brukte FTX, måtte overføre aktiva til en enhet som ikke var en registrert, regulert bank eller meglerforetak og som tilbudt lite beskyttelse mot bedrageri fra selskapsledelser.

Er investeringsmoter en pålitelige, langsiktig strategi?

Fisher Investments Norden synes investorer skal være forsiktige med enhver investering som lover overdimensjonerte avkastninger over kort tid. Realiteten er at de aller fleste ikke blir rike i en fei. Investering krever hardt arbeid og disiplin for å skape en formue i løpet et helt arbeidsliv. Den sjokkerende volatiliteten til meme-aksjer og kryptovalutakurser tilsier at korrekt timing er kritisk for suksess, noe som etter vårt syn krever mer flaks enn strategi. Å satse din økonomiske fremtid på noe som krever nær perfekt timing, mener vi er en dårlig idé.

Fisher Investments Norden tenker at investorer bør vurdere en godt diversifisert portefølje som er skreddersydd deres langsiktige mål og individuelle økonomiske omstendigheter. Vekst krever gjennomtenkt risiko, men investorer kan redusere denne risikoen ved å investere i et bredt spekter av aksjer som dekker ulike sektorer, størrelser og land – en strategi som har større sannsynlighet til å oppnå langsiktig økonomisk suksess.

Det krever tid å bygge velstand. Fra begynnelsen av 1995 til slutten av 2021 hadde MSCI World Index en kumulativ avkastning på 678,4 %, annualisert til 8 %. Dette inkluderer alle bearmarkeder, korreksjoner og tilbakeganger i denne perioden. En hypotetisk investering på USD 10 000 i denne indeksen over denne perioden på litt under 30 år ville hatt en verdi på omtrent USD 77 840.4 I tillegg har det aldri vært en negativ 20-årsperiode i MSCI World Index, noe som understreker viktigheten av å være disiplinert overfor en langsiktig strategi.

En økonomisk rådgiver vil kunne hjelpe deg navigere de utfordrende markedsforholdene og vedlikeholde porteføljen din over tid. Fisher Investments Norden mener at tålmodighet og å holde seg disiplinert overfor din langsiktige strategiske plan bør øke sjansene for at du når dine langsiktige investeringsmål. Når det gjelder investeringsmoter, så er det som med mange ting i livet: Hvis det virker for godt til å være sant, så er det vanligvis det.

Les mer

Følg de siste markedsnyhetene og oppdateringene fra Fisher Investments Norden i Norge:

Fisher Investments Norden er handelsnavnet som brukes av Fisher Investments Luxembourg, Sàrl i Norge («Fisher Investments Norden»). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, et privat aksjeselskap som er stiftet i Luxembourg, er registrert, sammen med dets varemerke Fisher Investments Europe, i Registre de Commerce et des Sociétés («RCS») med nummer B228486. Fisher Investments Europe reguleres av Commission de Surveillance du Secteur Financier («CSSF») med forretningsadresse: K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Third Floor L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe utkontrakterer deler av daglige investeringsråd, porteføljeforvaltning og handelsfunksjoner til sine tilknyttede selskaper.

Dette dokumentet uttrykker de generelle oppfatningene til Fisher Investments Europe, og bør ikke anses som personlig investerings- eller skatterådgivning, eller som en avspeiling av kundenes resultater. Det kan ikke garanteres at Fisher Investments Europe vil ha de samme vurderingene i fremtiden. De vil når som helst kunne endres på basis av ny informasjon, analyser eller en revurdering. Ingenting i dette materialet er ment som en anbefaling eller en prognose for markedsforholdene. Formålet er heller å illustrere et poeng. Både dagens og fremtidens markeder kan avvike vesentlig fra det som illustreres her. Det garanteres heller ikke at forutsetningene for illustrasjonene i dette materialet er korrekte.


1 Kilde: NYSE. GME har siden gjennomgått en aksjesplitt, og nåværende priser reflekterer ikke historiske priser.

2 Kilde: NYSE.

3 Kilde: Coindesk. https://www.coindesk.com/price/bitcoin/

4 Kilde: FactSet

Annonsørinnhold