<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Boligmarkedet bli løftet til nye høyder

Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener boligprisene i mai bekrefter at boligmarkedet står støtt gjennom coronakrisen.

    Publisert 4. juni 2020 kl. 11.48
    Oppdatert 4. juni 2020 klokken 12.58
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 322 ord
    STERK VEKST: En prisvekst på 1,9 prosent i krisetid er sterkere enn forventet, mener Carl O. Geving, adm. direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: Iván Kverme

    – Gjeninnhentingen av norsk økonomi er godt i gang, og boligmarkedet ser ut til å gå foran. En prisvekst på 1,9 prosent i krisetid er sterkere enn forventet. Mange har forventet et dypere fall i boligmarkedet. Lite tyder på at det vil skje, sier adm. direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving til Finansavisen.

    Historiske tall

    Boligprisene steg med 1,9 prosent i mai, ifølge tall fra Eiendom Norge. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,4 prosent.

    Boligprisene er nå 2,5 prosent høyere enn for et år siden.

    Til tross for den kraftige prisoppgangen fortsetter fallet i antallet solgte boliger og antallet boliger lagt ut for salg.

    – I mai og juni pleier normalt den såkalte «vårflommen» å sette inn i det norske boligmarkedet, men denne har så langt uteblitt. Husholdninger som har planlagt kjøp og salg av bolig har ingen grunn til å utsette beslutningen. Boligmarkedet er tilbake etter coronasjokket og velfungerende, sier adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

    Trumfer inntektsfall

    Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener boligprisene i mai bekrefter at boligmarkedet står støtt gjennom coronakrisen, og peker blant annet på at husholdningenes kjøpekraft er god.

    – Tidenes laveste utlånsrenter trumfer inntektsfallet i husholdningene. Antallet helt arbeidsledige har falt med 120.000 personer siden ledighetstoppen i april, og faller videre etterhvert som samfunnet gjenåpnes, sier Geving. 

    Videre viser sjefen for Norges Eiendomsmeglerforbund til at norske banker er betydelig mer solide enn ved tidligere kriser.

    – Utlånskapasiteten er god og tilgangen på kredit er tilfredsstillende under krisen. Etterspørselen stimuleres av positive forventninger til egen økonomi og boligmarkedet, i takt med at samfunnet er i ferd med å normaliseres, sier han.

    Dersom den positive utviklingen fortsetter og flertallet av de permitterte kommer tilbake i arbeid i 2020, er det liten grunn til å frykte et boligprisfall av betydning, ifølge Geving. 

    – Dersom gjeninnhentingen i norsk økonomi går raskere enn forventet, kan boligmarkedet bli løftet til nye høyder av lave renter, sier han.