<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 21. juni 2020 kl. 21.01
Oppdatert 28. juni 2020 klokken 08.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 478 ord
Foto: Finansavisen

De vil plage Stordalen

Hotellinvestor Petter Stordalen driver med mye rart. Det siste er utleie av bobiler i Stockholm. Som om han ikke har mer enn nok av andre rom å leie ut for tiden.

Men Stordalen bringer alltid med seg nye måter å se ting på, og for konkurrentene gjelder det å være våkne.

Et av disse områdene har vært forlagsvirksomhet, i selskapet Strawberry Publishing, og onde tunger sa det var for å sikre produksjonen og salget av Stordalens egne bøker og boken til (daværende) ektefelle Gunhild Stordalen, men Stordalen kjøpte forlag og medarbeidere (fra andre forlag) i et rasende tempo, og plutselig var Stordalens forlag som alle andre forlag i Norge. Han skulle opptre, i regi av Forleggerforeningen, som de fleste andre forlagene.

De tjener mest ved faste bokpriser

Et av vilkårene for å være medlem av Forleggerforeningen er at man forplikter seg til å følge reglene om fastpris på bøker i nesten to år (fast pris fra utgivelsesåret til 1. mai året etter).

Resultatet av denne fastprispolitikken er at Norge har de høyeste bokprisene i verden, men det er absolutt ingen som bryr seg om bokkjøperne. Alt dreier seg om forlagenes økonomi, og de tjener mest ved faste bokpriser.

Så er det også slik at de store forlagene også eier de største bokhandelkjedene, og dermed er konkurransen satt ut av spill, og forleggere og bokhandlere må ha dispensasjon fra konkurransemyndighetene for å bryte loven.

Et vesentlig poeng her er at forlag som ikke er medlem av Forleggerforeningen, ikke behøver å følge reglene i den såkalte Bokavtalen om fastpris.

Det er altså en liten åpning for å bestemme bokprisen i butikken selv.

Akkurat dette vil Petter Stordalen, og han har derfor meldt sitt Strawberry Publishing ut av Forleggerforeningen, og da må alle hans forlag ut. Overrasket er vi ikke.

Et av landets best drevne forlag, Vigmostad & Bjørke, som er landets tredje største, er heller ikke medlem.

Men dette at forlaget kan komme ut av tvangstrøyen ved å melde seg ut av Forleggerforeningen, liker ikke de rødgrønne politikerne, og allerede i 2013, før de borgerlige med Erna Solberg overtok, hadde de laget en boklov som skal tvinge alle forlag i Norge til å gjøre det samme, Forleggerforening eller ikke Forleggerforening. Høyres Thorhild Widvey, som ble kulturminister, la lovforslaget i skuffen.

Men nå er SV og Ap på krigsstien igjen, og med Trond Giske i spissen sier de at landet skal få en ny boklov med en gang de rødgrønne er på plass etter førstkommende valg i 2021.

De løper forlagenes ærend uten tanke på bokkjøperne.

Da blir også Petter Stordalen fanget inn igjen, så vi får bare håpe han finner på nok «ugang» inntil de rødgrønne (kanskje) overtar.

Det er viktigere enn bobiler i Stockholm sentrum.

Og hvis Amazon eller strømmetjenester som Netflix eller Spotify valser over norske forlag, blir det konkurranse uansett.

Det er der Stordalen må være med.