<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Foto: Wilfa

Overlevelseskit for høsten

Doomsday-prepperne lager bunkere og kjøper luftgevær. Folk flest kjøper ansiktsmaske og Antibac. Noe mangler. Her er de glemte objektene til høstens overlevelseskit. 

Publisert 29. aug. 2020 kl. 09.12
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 628 ord

Snart er det høst. Det betyr at du endelig atter igjen kan ta ut kordfløyelbuksene, Barbour-jakken og knehøye sokker i kasjmir fra den bortgjemte delen av klesskapet. Og ansiktsmasken. 

Til tross for at høsten allerede er en årstid for å holde hendene rundt en varm kopp te, med et ullpledd over skuldrene samtidig som du titter lengselsfullt ut av vinduet – med andre ord en tid for å holde seg litt innendørs – må vi regne med enda mer tid i hjemmet tatt årets hovedtema i betraktning.  

Det er en ypperlig mulighet til å investere i noe ekstra hyggelig «kit». 

KAFFETRAKTEREN: Wilfa Svart Presisjon. Foto: Produsenten

En smud kaffetrakter

HBO-serien «Billions» handler om en – mer enn – søkkrik fondsforvalter. På stuebenken hjemme i en av sine gigantvillaer i upstate New York har han en norsk kaffetrakter. Kaffelegenden Tim Wendelboe hadde fingrene med i utviklingen, og det er grunn nok til å la seg fortrylle. 

Pris: 3.000 kroner

BOKEN: «Lake Success» av Gary Shteyngart. Foto: Produsenten

En bok som ikke kjeder livskiten ut av deg

Gary Shteyngart er blant de aller beste satiriske forfatterne for øyeblikket. Den sovjet-fødde amerikaneren skrev i 2018 romanen «Lake Success», om en nylig skilt og narsissistisk hedgefondforvalter (ikke Bobby Axelrod fra Billions) på ville veier og søken etter livets mening – på en buss gjennom USA. På hjemmefronten følger boken også historien til kona. 

Det høres kanskje ut som et halvdøvt plot, men i virkeligheten en hysterisk morsom bok og historie. En utvilsom anbefaling for høsten. 

Pris: 200 kroner som paperback. 

GYNGESTOLEN: Vitra Eames fiberglass armchair RAR. Foto: Vitra

En stol som ser like bra ut som den er god å sitte i

Det er viktig å sitte godt når det regner, sludder og blåser ute. Det å sitte godt – og stilfullt – har Charles og Ray Eames allerede sørget for, for lenge siden. Alle kjenner til deres loungestol, og enda flere til deres DSR-plaststoler, produsert av Vitra. 

For å tenke litt utenfor boksen kan høstkvelden best passe en gyngestol ved peisen. Isåfall må du sjekke ut en av de tidlig produserte utgavene i glassfiber (med gyngestol-understell), fra Herman Miller i USA. Det har ikke naboen. Vitra lager de også fortsatt om du vil ha noe nytt og umiddelbart tilgjengelig. 

Pris: Rundt 6.000-10.000 kroner. 

ALBUMET: Tom Misch og Yussef Dayes kom nylig med platen «What kinda music». Foto: Artisten

Noe å lytte til

Jazz er ikke kun John Coltrane og Frank Sinatra. Blander du jazz med litt elektronisk soul og vintageaktig hiphop, da får du den gryende britiske stjernen Tom Misch. Hans nyeste album, døpt «What kinda music», er et testament til det å lage en smakfull cocktail av forskjellige sjangre – og hvordan det samtidig tilbyr noe nytt til nevnte musikkformer. 

Med på laget har han jazztrommisen Yussef Dayes. Det er en perfekt kombo for ørene. Å høre på dette albumet er som å drikke varm melk med honning – det kurerer gruff og alt er smooth. 

Kjøp platen i et fysisk LP-format, og sett i gang de gamle Tandberg-høyttalerne i kjellerstua. 

Pris: 250 kroner. 

PÅ HÅNDLEDDET: Patek Philippe ref. 3448. Foto: Phillips

Terapautisk stil på håndleddet

Gamle mekaniske klokker på skinnrem er en fryd for øyet og hever din egen stil umiddelbart med et par hakk. 

Selve definisjonen og toppen av kransekaken for denne kategorien er Patek Philippe. Da aller mest referanse 3448, også kalt «Padellone». Her snakker vi en nett kasse gjort i hvitt gull, kombinert med en tidløs snøhvit urskive og en heftig komplikasjon. På innsiden tikker det sveitsiske manufakturets aller første selvopptrekkende urverk med evighetskalender, konstruert på en tid der batteridrevne klokker var det kule og hippe. Sånn sett er ref. 3448 et eksempel på stoisk sveitsisk tro på eget produkt. 

Pris: Sist gang en slik referanse solgte på auksjon, hos Phillips i Genève i juni, gikk den «Padellone» for 644.000 sveitserfranc.