<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
PAINTING WITH JOHN: John Lurie snakker om livet og kunsten i hans nye serie på HBO.  Foto: HBO Nordic

Dette kan være en av serieårets største overraskelser

Gammel mann maler akvareller på TV. Og det er overraskende underholdende. 

Publisert 6. mars 2021 kl. 08.29
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 551 ord

Denne HBO-serien har du nok ikke sett maken til på lenge. Painting with John er basert på monologer ispedd eksotisk filmmusikk og makrobilder av en billedkunstners fingernemme teknikk i akvarell. 

Serien, bestående av seks 20-minutters episoder, er angivelig filmet uten manus. Det stemmer nok. Allerede i første halvdel av første episode gjør fokalobjektet John Lurie det klinkende klart: «Jeg tenkte jeg skulle bruke dette flotte øyeblikket på å fortelle noe poetisk. Men jeg har ikke noe. Så bare innbill deg at jeg sier noe poetisk.»

GOD UTSIKT: Serien er filmet hjemme hos Lurie på en eller annen eksotisk øy. Foto: HBO Nordic

Hvem er han duden?

Ok. Så noen har latt en nokså kjent musiker og skuespiller skrive, produsere og være hovedrollen i sin egen serie. Om seg selv og sin kunst. 

Det er litt som Larry David gjorde med Curb Your Enthusiasm – han hadde mer enn nok cash og cred fra Seinfeld til å leve slaraffenlivet, men det skader vel ikke selvfølelsen og egoet å lage noe nytt kun for (og om) seg selv?

John Lurie gjør en hakket mer eksentrisk vinkling på konseptet med egen serie. Du kjenner ham kanskje fra serien Oz eller filmer som Paris, Texas og Down by Law

Her brukes tiden på å fortelle livshistorier (prmært hans egne, naturligvis). Samtidig som kameraet nitrist dokumenterer den nåværende kunstnerens penselstrøk. Resultatet er noe nokså unikt, med et ærlig og personlig preg. 

Painting with John

 

Hva

Serie på seks episoder. John Lurie forteller historier og lærdom, og maler flotte akvareller i makro. 

Hvem

Musiker, skuespiller, produsent, billedkunstner og amerikaner: John Lurie. 

Hvor

Strømmes hos HBO Nordic nå. 

Hvorfor

Det er alltid gøy å sniktitte på kunstneres prosess og tankegang. Spesielt når de vet å kommunisere det hele til folk som ikke nødvendigvis er kunstnere selv. 

Amerikaneren har grunnet alvorlig sykdom pensjonert seg fra musikk- og skuespillerkarrieren, og fokuserer nå på maling (noe han også har drevet med siden 70-tallet). Painting with John blander alt 68-åringen har gjort. Scenene er filmet i hjemmet hans på en tropisk øy, med sirisser som spiller i vei i bakgrunnen. 

Det er dog ikke første gangen Lurie gjør spesiell TV. Han sitter på erfaring. Fra starten av 90-tallet hadde han TV-serien Fishing with John. Der dro han på fisketur med venner og kjente stjerner (blant andre Tom Waits og Willem Dafoe) som gjester. Seriens, og Luries, unike uttrykk gjorde det som kunne vært et vanlig talkshow til en kultklassiker. Painting with John kan muligens bli det samme, for her viser karen at han virkelig er en tusenkunstner. 

Foto: HBO Nordic

Så hvorfor skal jeg se denne serien?

Godt spørsmål. Serien tar ikke form som «Hvordan male akvareller» eller «Alt om en kjendis ikke alle har hørt om». I stedet handler Luries skapelse om alt og ingenting. Pytt i panne. Både rart og koselig på samme tid. Det som koker alt sammen og virkelig er superlimet gjennom episodene er multikunstnerens evne til å skape interesse. 

Ikke alle kunstnere vet å kommunisere sin egen kunst til andre. Men det kan absolutt John Lurie – uten at det blir hverken narsisistisk eller ubehagelig overfladisk. Et slags erkeeksempel på at man faktisk blir visere med årene. 

Painting with John er absolutt verdt å se.