<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
ART DECO: Longines DolceVita kommer nå med en klassisk sektorskive. Foto: Longines

Historisk klokke på budsjett

Longines går mot strømmen med en rektangulær klokke inspirert av 1920-tallet.

Publisert 22. sep. 2021 kl. 13.49
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 413 ord

Rektangulære klokker havner ofte litt i skyggen av sine runde motparter. Med unntak av ikoner som Cartier Tank og Jaeger-LeCoultre Reverso, har selv tunge aktører som Patek Philippe og Rolex hatt begrenset suksess med firkantede klokkene. Sistnevnte merke endte faktisk opp med å fase ut de siste rektangulære klokkene i kolleksjonen, Cellini Prince, i 2015.

Det søte liv

I en mer tilgjengelig prisklasse har Longines fortsatt troen på de klassiske avlange klokkene. Siden 1997 har det sveitsiske merket produsert kolleksjonen DolceVita, som ifølge Longines er en hyllest til det søte italienske liv – «la dolce vita». I år friskes kolleksjonen opp med en håndfull nye referanser, hvor spesielt én ny herremodell fanger vår oppmerksomhet.

DolceVita L5.767 er en ny vri på en av Longines' mest elegante klokker. Modellen er basert på den største av DolceVita-kolleksjonens herreklokker, som innebærer en rektangulær kasse av rustfritt stål på 28,2 x 47 mm. Man skal trolig være godt kjent med firkantede klokker for å få noe mening ut av tallene, men til sammenligning måler den populære Reverso Tribute fra Jaeger-LeCoultre 27,4 x 45,6 mm.

HISTORISK: Baklokket er dekorert med Longines' historiske logo fra 1800-tallet. Foto: Longines

Mens eksisterende DolceVita-modeller kjennetegnes av romertall og graverte linjer på urskiven, byr årets nyhet på et mer art deco-inspirert design. Urskiven har nå en såkalt «sektorskive», hvor en matt rektangulær boks med kryss er omgitt av inndelte timefelt (sektorer) på børstet bakgrunn. Sektorene er rammet inn av en klassisk «jernbaneskinne» minuttskala, og kjennere av Longines vil kanskje se tydelige likhetstrekk med den populære (og runde) Longines Heritage Classic med sektorskive fra 2019.

Bak skiven sitter et kaliber L592, som produseres for Longines av søsterselskapet ETA. Det selvtrekkende urverket har en gangreserve på 45 timer, og en frekvens på 28.800 halvsvingninger per time. Mekanikken kan ikke beundres fra baksiden av klokken, for Longines har valgt et heldekkende baklokk av stål. Til gjengjeld er lokket pent dekorert med merkets historiske logo, som ble registrert allerede i 1889.

Koster 16.390 kroner

Kombinasjonen rektangulær kasse og romertall har aldri vært en hit i det norske markedet, men det nye designet transformerer DolceVita til en entusiastvennlig klokke med tydelige 1920-tallsvibber. Et budsjettvennlig alternativ til de tidligere nevnte ikonene fra Cartier og Jaeger, og et aktuelt førstesteg inn i de rektangulære klokkenes verden.

De fleste vil nok foretrekke DolceVita på svart, blå eller brun lærrem, men Longines skal også tilby lenke som et alternativ. Den veiledende prisen er satt til 16.390 kroner.