<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Lager kun 3.000 kasser årlig: Dorli Muhr leverer viner i verdensklasse. Foto: Herbert Lehmann

Dorli Muhr lager vinskatter fra Østerrike

Dorli Muhr har pustet liv i en av verdens beste vinmarker.

Publisert 26. mars 2021 kl. 11.52
Oppdatert 26. mars 2021 klokken 13.29
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1062 ord

Å finne en gammel, berømt vinmark med godt rennomé er mange vinprodusenters store drøm. Historien kan fortelle om viner og vinmarker i Tyskland, Østerrike og Ungarn som oppnådde priser og anerkjennelse som overgår selv Bordeaux, Champagne og Burgund i dag.

Nettopp en slik vinmark har Dorli Muhr gjenopplivet. Det hele startet i 2002 da hun sammen med sin daværende ektemann og kjente vinmaker Dirk Niepoort bokstavelig talt tørket støv av og gjenskapte Spitzerberg som arnested for en av Østerrikes beste vinmarker. 

– Og det var ingen selvfølge at man fikk det til, det var mer et overskuddsprosjekt enn en klar kommersiell tanke i begynnelsen, kan Dorli Muhr fortelle til Finansavisen.

Arvet en liten vinmark

Vinmarken Spitzerberg ligger i enden av Alpene mot grensen til Slovakia og fjellkjeden Karpatene. Dorli Muhrs bestemor hadde fått en liten jordflekk der på 0,17 hektar fra en tante i bryllupsgave i 1918. 

– Foreldrene mine fortsatte å dyrke den, sier hun og legger til: 

– Og jeg gikk ofte med dem som barn, helt til slutten av 1970-tallet. Foreldrene mine gravde ut vinrankene når de ble uproduktive. Da de ble pensjonister gikk gården til søsteren min, bortsett fra de ikke-plantede vingårdene, som de ga meg. Jeg plantet vinmarken på nytt med blaufränkisch-druer i 1996 av sentimentale grunner, uten å vite at jeg skulle starte mitt eget prosjekt der noen år senere. Jeg ville bare dra dit en gang i året for å si «det er min vingård», forteller Muhr.

IDYLLISK: 80 hektar store Spitzerberg og Kellergasse med alle de små vineriene langs veien. Foto: Herbert Lehmann

Knekte koden

Da Muhr etter noen år hadde knekt koden og kunne konstatere at det var mulig å lage fantastisk stedegen vin fra Spitzerberg, måtte hun skaffe flere vinmarker med gamle vinstokker. Det nyttet jo ikke å lage 100 flasker i året og leve av det, forteller Muhr. 

Og av alle steder Dorli Muhr prøvde, var en annonse i det lokale kirkebladet det beste stedet å få tak i dem som fortsatt hadde vinmarker. Vinmarkene var små og hovedsakelig eid av eldre menn som laget vin som en hobby, og som ivaretok generasjoners pleie av vinplantene. Totalt sett er det cirka 80 hektar med vinmarker i Spitzerberg.

–Det tok mange år å overtale de gamle eierne til å leie ut eller selge oss vinmarkene. Én ting var å overta, men mange vinmarker hadde også dårlig «helse» etter årelang bruk av landbrukskjemikalier. 

– Jeg hadde ingen forretningsplan og tok alt jeg fikk tak i, forteller Dorli Muhri til Finansavisen. 

– Jeg hadde jo skjønt at det var en vinskatt om vi fikk tilbake bærekraftige vinmarker. I dag besitter jeg 10,5 hektar vinmarker, og det er perfekt for meg for å oppnå mitt neste store mål: å lage den aller beste Spitzerberg-vinen som er mulig i min levetid. Å lage totalt sett 35.000 flasker vin i året er hardt arbeid, men belønningen er når mine barnebarn forteller sine barn hvilken kvalitet deres bestemor laget, og lar dem smake.

« Å lage totalt sett 35.000 flasker vin i året er hardt arbeid, men belønningen er når mine barnebarn forteller sine barn hvilken kvalitet deres bestemor laget, og lar dem smake. »
Dorli Muhr

Dronningen: Hun startet med 0,17 hektar vinmarker. I dag Dorli Muhr er dronningen av Spitzerberg. Foto: Herbert Lehmann

Perfekt klima

Klimaet i Østerrike fremheves ofte som den viktigste faktoren for den eksepsjonelle kvaliteten på vinene. Østerrike ligger på samme breddegrad som Burgund, men ligger i overgangssonen mellom det milde og fuktige atlanterhavsklimaet fra vest og den kontinentale pannoniaen fra øst. Klimaet bidrar til å gi viner med en mer aromatisk karakter, men uten å miste syrligheten kvalitetsviner bør ha. Østerrike er et vinland vi har mange referansepunkter til, deriblant vinene til Dorli Muhr. 

Fra vår side hersker det liten tvil om at Dorli Muhr ønsker å lage gode viner. Men det vi finner svært interessant, er at vinene allerede nå er drikkemodne og svært matvennlige på grunn av den gode, iboende syrligheten. Kobler man på kunnskapen om at det tyske navnet på druen pinot noir er spätburgunder, forstår man at vinene fra Spitzerberg kan sidestilles med de beste burgundere i verden. Men med sin egen stil.

Smaksnotater

Dorli Muhr Carnuntum Ried Spitzerberg Erste Lage 2018 Spesielt anbefalt
Middels rød farge. Konsentrert og elegant med svale røde bær, mineraler og modne moreller på duft og smak. Markert syrlighet og balanserte tanniner i ettersmaken. Leskende og flott. Dekanter den gjerne noen timer før servering. Server i store glass.

Pris: 800 kr (bestilling).
Varenr: 12547301.
Importør: Hand Picked Wines.
Poeng: 94 .

Dorli Muhr Carnuntum Ried Roterd 2018
Middels rød farge. Rød frukt og svale toner ispedd markjordbær og moreller på duft og smak. Balansert syrlighet og fruktdrevet elegant ettersmak. Absolutt mye vin for pengene. Dekanter gjerne og bruk store glass.

Pris: 430 kr (bestilling).
Varenr: 12547401.
Importør: Hand Picked Wines. Poeng: 91 .

Dorli Muhr Prellenkirchen Samt & Seide 2018
Middels rød farge. Konsentrert vin med røde bær, krydder og urter på duft og smak. Flott middels syrlighet løfter vinen. Modne tanniner preger ettersmaken. Elegant stil.

Pris: 270 kr (bestilling).
Varenr: 12547201.
Importør: Hand Picked Wines.
Poeng: 89.

Dorli Muhr Carnuntum 2018
Middels rød blålilla farge. Mørke bær, urter og mineraler på duft og smak. Flott hverdagsvin, men har det lille ekstra som bringer smilet frem. Topp matvin.

Pris: 220 kr (bestilling).
Varenr: 12547001.
Importør: Hand Picked Wines.
Poeng: 87.

Dorli Muhr Prellenkirchen 2019
Middels gulgrønn farge. Aromatisk gult eple, sitrus, mineraler og hvit pepper på duft og smak. Lettdrikkelig og leskende, men med en flott syrlighet som løfter vinen opp.

Pris: 200 kr (bestilling).
Varenr: 12808401.
Importør: Hand Picked Wines.
Poeng: 88.

Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

 

Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

Svein Vinofil Lin­din
Vin­jour­na­list 
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

Stig. A Rogn­stad
Vin­kel­ner 
Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.