<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Foto: Jeager-LeCoultre

Se nyhetene fra verdens største klokkemesse

Smått og godt på årets digitale klokkemesse fra Genève.

Publisert 23. apr. 2021 kl. 10.33
Oppdatert 30. apr. 2021 klokken 20.24
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 840 ord

Fjoråret var ikke nådig med klokkeindustrien, og de sveitsiske merkene opplevde en eksportsvikt på 21,8 prosent mot året før. Likevel var det ingen panikk å spore under årets digitale storslipp, sendt direkte fra Genève mellom 7. og 13. april. Antallet nyheter fra de 40 utstillerne var totalt sett færre enn i normale tider – men for klokkeinteresserte trumfer uansett kvalitet over kvantitet.

Grønt og skjønt

IWC Pilot's Watch Chronograph. Foto: IWC

Samtidig som at blått har blitt nesten like vanlig som svarte, sølvfargede og hvite urskiver, har grønt for alvor blitt den nye motefargen. Urskiver i ulike grønne fargetoner tilbys nå av flere toneangivende merker, fordelt på et bredt utvalg stiler og prisklasser.

90-årsjubilanten Reverso fra Jaeger-LeCoultre, er blant de mer klassiske klokkene som i år presenteres i ny moteriktig drakt. Reverso Tribute Monoface Small Seconds hevdes å være inspirert av furuskogene i Vallée de Joux, og byr på en lekker mørkegrønn urskive kombinert med en matchende lærrem.

Panerai Luminor Marina eSteel. Foto: Panerai

IWC Pilot's Watch Chronograph tilhører en helt annen kategori, men byr også på en frodig ny urskive. Den populære modellen har nå en diameter på 41 mm – en reduksjon på hele 2 mm. For utenforstående virker det trolig banalt, men justeringen er noe mange fans har drømt om.

Panerai satser grønt i dobbel forstand. I tillegg til å levere den ikoniske Luminor Marina med grønn urskive og rem, presenterte merket en ny satsing på stållegeringen «eSteel». I følge Panerai er legeringen basert på resirkulerte materialer, og skal være mer bærekraftig enn konvensjonelt stål.

Farger og lekenhet

Enkelte trekker likevel leken med farge og form litt lengre enn andre. Mange entusiaster lot seg begeistre over Oris Sixty-Five «Cotton Candy» – en trio av merkets populære retromodell i bronse, nå med 38 mm diamter og pastellfargede urskiver inspirert av sukkerspinn.

Oris Sixty-Five "Cotton Candy" <strong>Foto: Oris</strong> (1 / 7)
Oris Sixty-Five "Cotton Candy" Foto: Oris

Cartier presenterte nye og spreke tolkninger av den ikoniske Tank, hvor valget står mellom tre minimalistiske urskiver i enten rødt, blått eller grønt. Trioen er utstyrt med batteridrevne kvartsurverk, men byr til gjengjeld på en tynn og elegant kasse med tydelige vintage-referanser.

Graden av lekenhet er kanskje den samme, men uttrykkes med langt mer moderne former hos landsmannen Louis Vuitton. Tross sterke spesifikasjoner er ikke Tambour Street Diver noen typisk dykkerklokke, men er gitt et friskt design som hinter om de elleville store dykkerklokkene fra 70-tallet.

Evighetsmaskiner på øverste hylle

Hopper vi opp til de øverste prisklassene, stikker en håndfull evighetskalendere seg frem. Patek Philippe ref. 5236P er det sveitsiske prestisjemerkets første evighetskalender med lineær visning av dag, dato og måned. Ukonvensjonell kalendervisning er også stikkordet for den nye Lange 1 Perpetual Calendar, som ble presentert av den tyske kollegaen A. Lange & Söhne. Begge urene er rettet mot feinschmeckere med tykke lommebøker, og er neppe typiske førstekjøp.

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Armillary Tourbillon Perpetual Calendar – Planetaria. <strong>Foto: Vacheron Constantin</strong> (1 / 3)
Vacheron Constantin Les Cabinotiers Armillary Tourbillon Perpetual Calendar – Planetaria. Foto: Vacheron Constantin

Vacheron Constantin tar leken med komplisert mikromekanikk enda litt lengre. Les Cabinotiers Armillary Tourbillon Perpetual Calendar – Planetaria er en kraftdemonstrasjon i haute horlogerie, hvor en evighetskalender kombineres med tourbillon på to akser, og miniatyrer av den nordlige og sørlige halvkule.

I selskap med de tre toppmerkene fremstår Bulgari mer som en lettvekter, men merket lykkes likevel i å imponere. Nye Octo Finissimo Perpetual Calendar er verdens tynneste evighetskalender, og er basert på den kritikerroste Octo Finissimo-kolleksjonen.

Oppnåelig klokkeglede

Selv om klokker til hundretusener var godt representert, bød Watches & Wonders også på flere lanseringer av den mer tilgjengelige sorten. Black Bay Fifty-Eight 925 er en ny vri på den svært populære vintage-inspirerte dykkerklokken fra Tudor, som nå er tilgjengelig med kasse i en spesiell sølvlegering, samt med glass i baklokket.

TAG Heuer Aquaracer Professional 300. <strong>Foto: TAG Heuer</strong> (1 / 3)
TAG Heuer Aquaracer Professional 300. Foto: TAG Heuer

Baume & Mercier har fokusert på en gammel kjenning, og relanserer Riviera-kolleksjonen etter litt over 10-års pause. Sporty-elegante sportsklokker er i vinden som aldri før, og spesielt den nye Riviera Baumatic med egenutviklet fem-dagers urverk, seiler opp som et spennende tilskudd i kategorien.

TAG Heuer benyttet anledningen til å introdusere en splitter ny generasjon av den populære Aquaracer-kolleksjonen. Med en rekke nye farger og lette justeringer av designet, vil Aquaracer Professional 300 kunne være et attraktivt alternativ for både viderekomne og førstegangskjøpere.