<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil bygge hydrogenfabrikk i Kvinesdal

HydrogenPro inngår intensjonsavtale om utvikling av hydrogenfabrikk innerst i Fedafjorden. 

    Publisert 28. apr. 2021 kl. 08.01
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 290 ord
    VIL BYGGE FABRIKK: HydrogenPros adm. direktør Mårten Lunde vil bygge hydrogenfabrikk i Kvinesdal.  Foto: Ivan Kverme

     

    HydrogenPro inngår en intensjonsavtale med initiativtagerne bak Kvina Energy Park om å etablere grønn hydrogenproduksjon (hydrogen fremstilt gjennom elektrolyse red. anm.) i Kvinesdal. Utviklingen av prosjektet legger partene i et felleseid selskap ved navn Kvina Hydrogen. 

    TAR DET DAGLIGE ANSVARET: Fra venstre: Åge Breimoen, Tore Knapskog og Eilif Sandvand Galdal utgjør styret i Kvina Energy Park Foto: Kvina Energy Park

    Det fremgår av en melding fra selskapet onsdag morgen. 

    I januar gikk Kvina Energy Park ut med de storstilte planene om å bygge en hydrogen-hub innerst i Fedafjorden. Den gang anslo styreleder Tore Knapskog i Kvina Energy Park at en utbygging av tomten trolig ville kreve investeringer for 5 milliarder kroner. 

    Initiativtagerne bak Kvina Energy Park vil stå for utviklingen til daglig, mens HydrogenPro vil bidra med støtte innen design og optimalisering av produksjonsanlegg for elektrolyse.

    –  Utviklingen i Kvinesdal vil nødvendigvis ta noe tid, men vi ser tydelige tegn på at det er økende og reell interesse for grønt hydrogen i Norge, og vi forventer at utviklingen de kommende år vil aksellerer, sier adm. direktør Mårten Lunde i HydrogenPro i meldingen. 

    500-800 MW

    Det ventes at tomten på 500 dekar vil få tilgang til 500-800 MW elektrisk kraft, noe som kan resultere i en årlig produksjon av hydrogengass på 100.000 tonn. Partene mener det er realistisk å oppnå en pris på hydrogen på 1,2 dollar pr. kilo, gitt at strømmen er rimelig priset.

    HydrogenPros teknologi vil ifølge meldingen bidra til å senke strømforbruket i produksjonen med 14 prosent. 

    Enn så lenge er selskapet i gang med regulering av tomten til industrielle formål, i tillegg til at det jobbes med å levere konsesjonssøknad til NVE.

    Tidligere denne måneden signerte HydroenPro og Hynion en avtale om leveranse av grønt hydrogen til Hynions hydrogenstasjoner.