<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Auksjonerer bort vin fra verdensrommet – kan bli tidenes dyreste

Christie’s skal auksjonere bort en rødvin som tilbragte mer enn ett år i verdensrommet. Det kan bli den dyreste vinen som noensinne er solgt. 

    Publisert 9. mai 2021 kl. 09.14
    Oppdatert 9. mai 2021 klokken 10.27
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 352 ord
    TIL SALGS: En flaske Pétrus 2000 som er blitt lagret i 14 måneder på Den internasjonale romstasjonen (ISS) selges av auksjonshuset Christie's.  Foto: Christie’s

    Det britiske auksjonshuset Christie’s skal selge en flaske Pétrus 2000. En flaske fra Chateau Pétrus i Bordeaux-regionen fra år 2000 koster vanligvis mer enn 7.000 dollar, men akkurat denne har fått et prisanslag på opptil 1 million dollar. 

    Rødvinen var lagret i over 14 måneder ombord på Den internasjonale romstasjonen (ISS), før den returnerte til jorden i januar. 

    En salgspris på 1 million dollar vil gjøre romvinen til den dyreste flasken vin som noensinne er solgt, skriver CNBC. Den nåværende rekorden for en enkeltflaske er fra 2018, da anonyme kjøpere betalte 558.000 dollar – nesten 4,6 millioner kroner – for en flaske 1945 Romanée-Conti.

    Kjøper av romvinen vil også få med en flaske av samme årgang av Pétrus 2000 som er blitt lagret på jorden, sånn at man kan sammenligne vinene. 

    Sendte ut 12 flasker

    Det er det europeiske forskningsselskapet Space Cargo Unlimited som plasserte 12 flasker av Pétrus 2000 ombord ISS for at de skulle lagres i vektløs tilstand, med mål om å studere effekten romfart har på vinlagringsprosessen. 

    Det ble i mars gjennomført en smakstest av flaskene som ikke skal selges med vineksperter og ønologer i Bordeaux. Og ekspertene fant tydelige forskjeller i vinenes smak, farge og aroma. Den ene paneldeltageren hevdet sågar at den verdensrom-lagrede vinen smakte som om den hadde ligget i noen år lengre enn den «vanlige».

    Ifølge rombiolog Michael Labert oppstår smaksforskjellen fordi hvert fall delvis fordi en bestemt reaksjon under lagringsprosessen på jorden, kalt konveksjon, ikke forekommer uten tyngdekraft.

    Space Cargo Unlimited samarbeidet ikke med Petrus om prosjektet, og vinen ble valgt fordi den er produsert av en druesort: Merlot. Tre av flaskene ble brukt til prøvesmaking, mens åtte blir holdt igjen for videre undersøkelser. Mens den siste blir altså solgt på auksjon.

    Romforsking

    Målet med vinsendingen er for å hjelpe forsking med modningsprosessen til vin, blant annet hvordan vin og druer tilpasser seg nye forhold. 

    Ifølge Christie's har faktisk vindruene vokst raskere i verdensrommet enn på jorden, til tross for at de har hatt mindre tilgang til vann og lys. 

    Ifølge Space Cargo Unlimited vil inntektene fra salget av romvinen være med på å finansiere fremtidige romoppdrag og ytterligere undersøkelser av hvordan forholdene uten tyngdekraft og lav tyngdekraft påvirker landbruk og vindyrking.