<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 23. aug. 2021 kl. 21.00
Oppdatert 26. aug. 2021 klokken 11.30
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 450 ord
Bjørn Dæhlie. Foto: Jørgen Hyvang

Skikongens skattetriks

Denne overskriften har vi lånt fra Dagsavisens leder i går. Den er kjernen i en liten hetskampanje som har vandret fra vår rosa konkurrent til Dagsavisen og en rekke andre aviser.

Bakgrunnen er Bjørn Dæhlies flytting til Bø i Vesterålen, som blir betegnet som Norges svar på Monaco, etter at kommunen senket formuesskatten med et halvt prosentpoeng til 0,35 prosent.

Skilegenden Dæhlie gjorde dette for å spare 2 millioner kroner i formuesskatt.

«Jeg tar ut mellom 6 og 8 millioner fra mitt selskap kun for å betale formuesskatten. Skatten betales fra privat hånd, slik at beløpet er beskattet flere ganger, først i selskapet, så som utbytte, før formuesskatten betales», sa Bjørn Dæhlie til DN.

Her er Dæhlie dessverre upresis, ved å hevde at han har tatt ut utbytte som er beskattet, og DN setter ham på plass. Dæhlie har nemlig tatt ut innskutt egenkapital fra sitt selskap. Han har altså skrevet ned selskapskapitalen.

Dette er så opplagt at det er pinlig å påpeke det

Dette kaller Dagsavisen «skikongens skattetriks». Avisen skriver: «Dæhlie var oppført med null i personlig inntekt fra 2013 til 2017. Samtidig tok han ut 20 millioner i skattefritt utbytte, selv om det i utgangspunktet skal betales skatt av utbytte.»

Dette er bare tøys.

Hvis Dagsavisens redaktør setter 100 kroner i banken må, han skatte av rentene (selvfølgelig), men han må ikke betale skatt av de 100 kronene hvis han tar pengene ut av banken igjen.

Dette er så opplagt at det er pinlig å påpeke det.

Bjørn Dæhlie har, for å få penger til formuesskatten, redusert den innskutte egenkapitalen.

Det er ikke utbytte! Nei, nei, nei.

Og som om ikke dette var nok, kommer skatteprofessorer og hevder at Dæhlie «har en langt lavere gjennomsnittsskatt enn vanlige husholdninger, og formuesskatten er ment nettopp å omfordele inntekt fra de aller rikeste som betaler lite skatt i Norge» (NHH-professor Guttorm Schjelderup).

I motsetning til professor Schjelderup, tror vi Bjørn Dæhlie betaler like mye i inntektsskatt, med en marginalskatt på 46 prosent, som Schjelderup og stortingsrepresentantene som tjener en million kroner i året. Ingen slipper unna dette. Bjørn Dæhlie betaler ikke «lite».

Hvis Dæhlie hadde tatt ut utbytte, ville han ha måttet betale utbytteskatt med 32 prosent som alle andre.

På toppen kommer så formuesskatten, som Dæhlie forsøker å slippe delvis unna ved å flytte til Vesterålen. Ham om det. Det er sikkert bedre enn Belgia, hvor Øystein Stray Spetalen absolutt ikke vil bo, eller Zürich, hvor Stein Erik Hagens datter bor med alle Hagen-familiens penger.

Det er kanskje et «skattetriks» å flytte til Vesterålen, men det er ikke et skattetriks å ta penger ut av banken. 100 kroner inn og 100 kroner ut, uten skatt. De skulle kanskje bare fått 68 kroner tilbake fra innskuddet?

Helledussen.