<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
HELT NY: Mercedes EQE forventes på norske veier i løpet av sommeren 2022. Foto: Mercedes-Benz

Mercedes med elektrisk luksus til sjokkerende pris

Mercedes skrur opp tempoet med sine elektriske lanseringer. Først ute er millionbilen EQS, men nå kommer også den rimeligere Mercedes EQE.

Publisert 17. sep. 2021 kl. 15.18
Oppdatert 17. sep. 2021 klokken 15.19
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1016 ord

Det er liten grunn til å tro at Mercedes-Benz E-Klasse skal forsvinne med det første. Det samme gjelder S-Klassen, som ganske nylig kom i ny utgave. Folk vil ha konvensjonelle luksusbiler med stillegående bensin- og dieselmotorer – i alle fall i USA og andre steder der elektrifiseringen ikke er kommet like langt som i Norge.

Men Mercedes' kunder vil også ha elbiler, ellers ville det vært temmelig dumt av tyskerne å introdusere en elbilutgave av E-Klassen. Mercedes EQS er den utslippsfire utgaven av S-Klassen og helt nye EQE svarer til E-Klassekundenes elektriske ønsker. Forhåpentligvis. 

I SLEKT MED TOPPMODELL: Den nye EQE er andre modell ut som baserer seg på den nye elektriske plattformen EVA2, men i en litt mer kompakt utgave. Foto: Mercedes-Benz

Størrelse og konkurrenter

Nye og helelektriske Mercedes EQE er 4,94 meter lang og over 1,9 meter bred. Noen liten bil er det med andre ord ikke. Mer kompakt enn en EQS, ja, men sammenlignet med en BMW i4 er den omfangsrik. BMWs kommende, sedanformede elbil er 4,78 meter lang og bare 1,85 meter bred. Slik sett er Mercedes EQE mer sammenlignbar med en Tesla Model S, men EQE har fast bakrute og bagasjelokket åpnes som en vanlig sedan. 

Mercedes-Benz trekker imidlertid frem at EQE er større innvendig enn dagens E-Klasse, men bagasjerommet skal bare ta unna 430 liter.

EQEs utseende baserer seg på det Mercedes kaller en «en-bue»-design. Det skal etter sigende gi fordelaktige aerodynamiske egenskaper slik selskapet har demonstrert med toppmodellen EQS. Buen kan minne litt om fasongen til en banan, og det kan diskuteres hvor langt det er fornuftig å trekke en bils utseende mot pragmatisk funksjon over elegant fasong. Samtidig er det hevet over enhver tvil at elektriske biler med lite luftmotstand får bedre rekkevidde, noe som er vesentlig i en luksusbil av dette kaliberet. 

RYDDIG REKKEVIDDE: Batteriet har en kapasitet på 90 kWh og rekkevidden er på opptil 660 kilometer. Dette gjelder modellen EQE 350 med bakhjulsdrift, men andre modeller er også på vei. Foto: Mercedes-Benz

Hestekrefter og hjuldrift

Med en batterikapasitet på 90 kWh skal nye Mercedes EQE få en rekkevidde på opp mot 660 kilometer. Det er om modellen EQE 350 velges, som foreløpig er den eneste Mercedes har avslørt særlig mye om. Bilen får bakhjulsdrift, motoreffekt på 215 kW som tilsvarer 292 hestekrefter og slagkraftige 530 Nm. 

Stor og tung bil med bakhjulsdrift er kanskje ikke det hytteglade nordmenn setter høyest på ønskelisten, men Mercedes er raske med å påpeke at en EQE-utgave med to motorer også er på vei. I tillegg loves det en høyytelsesversjon med rundt 680 hestekrefter, som både kan bli dyrt og moro. Ganske sikkert er det at mange vil foretrekke den kommende EQE-utgaven med to motorer og firehjulsdrift.  Dette later den norske importøren å være enig i:

– Basert på tidligere trender ser vi at våre kunder ønsker firehjulstrekk på biler i denne størrelsen, og antar at majoriteten vil gå for utgaven med firehjulstrekk. Når det er sagt vil bakhjulsdrift gi bedre rekkevidde, så det blir spennende å se hvordan dette fordeler seg, forteller André Jaskiewicz, kommunikasjonskonsulen hos den norske Mercedes-importøren Bertel O. Steen. 

KRAFTIGERE VERSJON: Mercedes EQE lanseres med en motoreffekt på 215 kW, men en betydelig raskere versjon med rundt 500 kW kommer senere. Det samme gjør firehjulsdrift. Foto: Mercedes-Benz

Spennende prising

I Finansavisens bilpodcast, Mil etter mil – en podcast om bil, ble det nylig avslørt at EQE antas å koste rundt 600.000 kroner i Norge. Det amerikanske nettstedet Car and Driver estimerer på sin side en startpris i USA på 65.000 dollar, som tilsvarer om lag 557.000 kroner. Om en gjennomsnittlig avgift på nybilkjøp i USA trekkes ut, reduseres beløpet med ca. 4,87 prosent til omtrent 530.000 kroner. 

Som tilleggsutstyr kan EQE fås med en kraftig ombordlader med mulighet for effekt på opp mot 22 kW. Det er hendig om du vil lade mest hjemme, men hurtigladingen er noe mindre imponerende, tatt i betraktning hva Audi og Porsche frister med. Nye Mercedes EQE skal kunne lades på opptil 170 kW som tilsynelatende er milevis fra Porsche Taycan og Audi e-tron GTs 270 kW. Imidlertid hører det med til historien at lavere toppeffekt ikke nødvendigvis betyr at du må vente lenge på å lade opp en Mercedes EQE. At den jevnt over lader med høy effekt, er minst like viktig, og da er det flere andre faktorer som spiller inn. 

HJELPER DEG PÅ VEIEN: Navigasjon med såkalt elektrisk intelligens planlegger den raskeste og mest praktiske ruten, inkludert ladestopp. Den baserer seg på faktorer som topografi, rute, omgivelsestemperatur og fart. Den reagerer i tillegg dynamisk på trafikkork eller endring i kjørestil, hevder Mercedes. Foto: Mercedes-Benz

Mulighet for ekstra snobbete utstyr 

Som med den digre Mercedes EQS er det også i EQE mulighet for å få luftfjæring og bakhjulsstyring. Sistnevnte gjør manøvrering på trange steder betydelig lettere, men bidrar også til økt stabilitet i høye hastigheter. Dette vet kanskje dem som vurderer elbilen BMW iX, for der er det kun toppmodellen iX 50 som kan leveres med luftfjæring og bakhjulsstyring. På EQE later det til at dette ekstrautstyret hyggelig nok er for alle.

Et annet spennende aspekt ved Mercedes EQE er de tre skjermene som deler samme glass. Mercedes kaller det MBUX Hyperscreen, og mener den får det til å se ut som at skjermene «svever fra A-stolpe til A-stolpe». Fiffig. 

LUFTIG: Nye EQE har et lignende klimaanlegg som det man finner i EQS. HEPA-filteret (High Efficiency Particulate Air) renser luften så svoveldioksid, nitrogenoksider og lukt skal reduseres, håper tyskerne. Foto: Mercedes-Benz

Sammen med et heftig utvalg sikkerhetsfunksjoner, et nyutviklet HEPA-filteret til å holde skumle partikler og uren luft ute, er det også mulighet for å bestille EQE med automatiske dører. Dessverre er det kun dørene foran som åpner og lukker seg automatisk for deg, mens ESQ får det både foran og bak. Om du blir ekstra betatt av denne funksjonen, er det et godt argument for å sikre seg toppmodellen EQS.