<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Analysesjef i Sparebank 1 Markets: Kun toppen av isfjellet?

– Det vi ikke vet, er om dette kun er toppen av isfjellet. Mest sannsynlig er det mer, sier analysesjef Pål Ringholm i SpareBank 1 Markets om det som preger markedet mandag.

Publisert 20. sep. 2021 kl. 14.34
Oppdatert 20. sep. 2021 klokken 15.09
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 357 ord
– FOR MYE GJELD: Analysesjef i SpareBank 1 Markets, Pål Ringholm, mener det kinesiske selskapet, China Evergrande, har for mye gjeld i forhold til inntjening og kommer til å gå teknisk konkurs. Foto: Eivind Yggeseth

En voldsom likviditetskrise i Kinas største boligbygger, China Evergrande, preger verdens børser mandag. Hovedindeksen på Oslo Børs faller 2,98 prosent mandag ettermiddag, og pilene peker dermed mot årets verste dag. 

Forrige gang vi opplevde et lignende fall på Oslo Børs var 19. juli. Da var hovedindeksen ned 2,39 prosent.

I Asia falt Hang Seng i Hongkong 3,87 prosent i morgentimene norsk tid, mens Hang Seng Property Index ble svekket nesten 7 prosent.

Teknisk konkurs

Analysesjef i SpareBank 1 Markets, Pål Ringholm peker ifølge TDN Direkt på at det kinesiske selskapet har for mye gjeld i forhold til inntjening, og mener det kommer til å gå teknisk konkurs.

Han spekulerer i om dette er et Lehman-øyeblikk, eller om det er mer som hedgefondet Long Term Capital Management, hvor fondet ble reddet av myndighetene.

– Bare Jinping, den egenrådige lederen, vet, sier han til nyhetsbyrået.

Ringholm finner det mest sannsynlig at Kina vil intervenere og at man finner en løsning; slik som var tilfellet med Long Term Capital Management. 


Toppen av isfjellet

Analysesjefen i SpareBank 1 Markets frykter at flere selskaper kan være i en lignende situasjon.

– Det vi ikke vet, er om dette kun er toppen av isfjellet. Mest sannsynlig er det mer, sier Ringholm.

Og selv om vi får en form for risikojusterende redningsaksjon, tror han ifølge TDN Direkt dette vil slå negativt ut på Kinas vekst, selv i «best case».

– Den kinesiske eiendomssektoren har vært den dominerende sektoren i Kina og nå kommer den til å vokse mindre fremover, og dette kommer til å barbere bort noe av den fremtidige veksten i Kina, sier han.

Påvirker krypto

Det brede børsfallet i Europa påvirker også kryptomarkedet, som ser en klar nedgang. Bitcoin står i skrivende stund i 43.274, ned 8,7 prosent.

– Det skal sies at jeg tror selv kryptomarkedet får kjenne på den generelt tunge børsdagen i dag, sier analysesjef Bendik Norheim Schei i kryptoselskapet Arcane Research.

Kronekursen følger 

Én euro koster i skrivende stund 10,24 kroner, opp 0,33 prosent, mens én dollar koster 8,75 kroner, opp 0,46 prosent.