<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
ARTSY VESKER: For tredje gang har Louis Vuitton latt seks samtidskunstnere dekorere sin limited edition veskekolleksjon «Artycapuciness». Foto: Louis Vuitton

Putter museumskunst på luksusvesker

Louis Vuitton har nok en gang latt noen av verdens største samtidskunstnere dekorere sin limited edition veskekolleksjon.

Publisert 19. okt. 2021 kl. 14.26
Oppdatert 21. okt. 2021 klokken 18.39
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 559 ord

Hvorfor ha en Van Gogh hengende i stuen, når den kan vises frem på en veske? Det er riktignok ikke en original fra den anerkjente maleren med et manglende øre, men et av hans selvportretter tolket av den kinesiske samtidskunstneren Zeng Fanzhi på en veske for Louis Vuitton.

For tredje gang har det franske luksusmerket latt seks ledende navn innen samtidskunst slå seg løs med hver sin kreative visjon på merkets tidløse veskeklassiker; Capucines, som ble lansert i 2013. Kolleksjonen Artycapucines fungerer som et blankt lerret for kunstnerne til å ta i bruk pensler og alt annet fantasien setter i sving. Nå består den av totalt 18 veskedesign.

TIL Å SPISE OPP: Urs Fischers spenstige veske fra forrige kolleksjon var like mye kunstinstallasjon som motetilbehør. Foto: Louis Vuitton

Navnet på kolleksjonen er hentet fra gaten hvor Louis Vuitton åpnet dørene til sin første butikk tilbake i 1854, Rue Neuve-des-Capucines i Paris. Prisen på 8.850 dollar, tilsvarende rundt drøye 76.200 kroner, er ikke så verst med tanke på at hver veske kombinerer fransk lærluksus og motehistorie med moderne kunst signert navn som står høyt i kurs blant samlere.

Inspirert av vinyl og kaffe

At en håndveske kan være et lite stykke kunstverk er nok en underdrivelse i dette tilfellet.

Urs Fischers sin hvite veske fra forrige kolleksjon med håndmalte grønnsaker og frukt som bananer, gulrøtter og epler hengende i en tynn gullenke ned fra vesken er et spenstig eksempel på hvordan transformere et motetilbehør til en levende kunstinstallasjon.

KUNST SOM MOTE: Vik Muniz, som blant annet har designet veske nummer tre fra venstre, er en moderne Andy Warhol og har dekorert sitt bidrag med små, barnslige figurer. Foto: Louis Vuitton

Tyske Gregor Hildebrandt har for årets kolleksjon laget et veskedesign i sort og hvitt, inspirert av et tidligere verk laget av magnetisk støv fra gamle båndopptakere. Kunstnerens forkjærlighet for gammel vinyl er tydelig, hvor motehusets LV-logo er laget fra en faktisk vinylplate.

Italienske Paola Pivi har latt seg inspirere av bildet sitt One Cup of Cappuccino Then I Go og matkulturarven sin med espresso, med en leopard blant edle koffeindråper fra et berg av kaffekopper.

Barnlig luksus

Blant veskene finnes også en tolkning av et Van Gogh-selvportrett signert Zeng Fanzhi, laget ved hjelp av over 700.000 broderte sting i 42 ulike trådfarger. Donna Huanca har malerier hengende på anerkjente museer som Guggenheim i New York, og har i dette samarbeidet latt seg inspirere av to av sine egne bilder, Cara de Fuego og Muyal Jol. Disse er for anledningen blitt 3D-printet, håndmalt og brodert på.

KAFFEKATT: Italienske Paola Pivi sin «leopard med kaffekopper» er malt med bladgull. Foto: Louis Vuitton

Huang Yuxing er kjent for sin tradisjonelle kinesiske malerteknikk, gongbi, og er et barn av regnbuen. Han har dekorert sin veske med et brodert landskap inspirert av maleriet The Colossus Hidden Deep in the Hills, med nettopp regnbuer i fokus.

Brasilianske Vik Muniz er litt som ikoniske Andy Warhol og bruker ofte ting han finner som sjokolade, leker, magasiner og skrapmetall som materialer for å gjenskape øyeblikk fra kunsthistorien og populærkulturen, ifølge Prestige. I hans bidrag kjenner man igjen den karakteristiske muntre og lekne estetikken fra 2019-serien Quasi Tutto, med 154 små figurer som er klippet ut og brodert på vesken. 

For dem som vil slippe løs barnet i seg.