<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 24. okt. 2021 kl. 20.11
Oppdatert 2. nov. 2021 klokken 14.52
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 666 ord
FLERE UTFORDRINGER: Flere Lightning Networks, som brukes til bitcoinbetalinger, har uønsket overvåking og teknologiske brister. Foto: NTB

En tikkende bombe?

Lightning Network er et pengesystem uten sikkerhet, som kan utfordre den finansielle stabiliteten.

De nye systemene, kalt Lightning Networks, er utviklet i tilknytning til bitcoinhandling. Siden bitcointransaksjoner tar lang tid og kan koste opptil flere hundre kroner, trenger man sidesystemer for å bruke bitcoin til vanlige transaksjoner som å kjøpe en is eller en halvliter med øl. Et Lightning Network er et pengesystem som ligger et nivå over andre pengesystemer, og her kan du handle bitcoin, dollar eller andre valutaer. 

En kan gjerne sammenligne disse nettverkene med at du går på en bar og legger kortet igjen i bardisken og sier at alle drinkene til deg og vennene dine skal belastes dette kortet. Når du og vennene dine forsyner seg, vil det ikke gå noen transaksjoner mot banken. Det skjer først når du forlater baren og gjør opp regningen.

Det er én viktig forskjell. I banksystemene har vi en sikkerhet i form av at bankene stiller med egenkapital, samt at Finanstilsynet og Sikringsfondet overvåker og kan tre støttende til. I bitcoin har man en sikker blokkjede. I flere av de nye Lightning-nettverkene har vi ingenting av dette.

Vi finner verdens største Lightning Network i El Salvador. Myndighetene i El Salvador har innført bitcoin som offisiell valuta sammen med dollar, og har i den anledning utviklet en app, Chivo Wallet, hvor man kan handle raskt og gratis med både bitcoin og dollar. Man får til og med en gave på 30 dollar for å ta i bruk appen. Chivo har ingen struktur med regulert egenkapital eller banksikringsfond. Det betyr at om appen viser at du har en bitcoin eller 10.000 dollar, så er det egentlig et krav mot eierne av Chivo. 

Hvis du ønsker å ha virkelige bitcoin som er sikret av blokkjeden, må du flytte dem ut av appen. I dag er den samlede kapasiteten mot bitcoinnettverket på beskjedne 20 bitcoin, og dermed er det bare rom for å ta ut bitcoin til en verdi av 2 kroner pr. bruker. Myndigheten har stilt opp med 150 millioner dollar, men har samtidig lovet 30 dollar hver til brukerne, så de pengene er snart brukt opp.

ARTIKKELFORFATTER: Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management. Foto: Iván Kverme

Selv om det er myndighetene som har finansiert Chivo, er eierskapet gitt til en tidligere medarbeider av president Nayib Bukele. Ut fra reglene i appen, er informasjon åpent for eierne, og dermed kan myndighetene bruke denne.

I et land som ligger på toppen når det kommer til mord og korrupsjon, er nok en sånn innsikt risikabel for brukerne. Bitcoin ble utviklet for å kjempe mot et banksystem som man så på som sentralisert og usikkert. Eksemplet med El Salvador viser at bitcoin i praksis er blitt det systemet de ønsket å bekjempe.

De to millioner utflyttede fra landet sender hjem en pengesum som tilsvarer 23 prosent av bruttonasjonalproduktet. Chivo-appen vil kunne gi myndigheten fullt innsyn i denne pengestrømmen. I tillegg vil det være lett å følge penger som tas ut av appen og plasseres i bitcoinblokkjeden.

El Salvador er ikke alene. Antallet brukere med tilgang til Ligthning Network har økt fra 87.000 til flere millioner på kun én måned. Antallet ulike nettverk har doblet seg de siste månedene, men den samlede sikkerheten i nettverket, målt ved antallet bitcoin låst som sikkerhet, er bare såvidt økt.

Selv om flere av de nye Lightning-nettverkene er bedre enn Chivo, er det et gjennomgående problem med sikkerhet. Informasjonen styres av de som driver appen, og siden betalingene innad i nettverket ikke er regulert, er sikkerheten i de fleste nettverkene beskjeden. De fleste som starter sånne nettverk gjør det nok i god tro, men dersom de blir lurt av noen av brukerne eller systemet blir hacket, har de ikke anledning til å rydde opp.

Et Lightning Network er ofte et pengesystem uten sikkerhet. Det gjør at det er en betydelig risiko for brukerne å miste pengene sine. Den eksplosive økningen vi har sett i det siste, indikerer at disse nettverkene kan bli så store at de utfordrer finansiell stabilitet.