<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Får 200 millioner i sladre-belønning

Sladrehank skal selv ha bank? Ikke i USA. En varsler i Hyundai får nå 200 millioner for å sagt fra til myndighetene om alvorlig sikkerhetsfeil.

    Publisert 10. nov. 2021 kl. 11.25
    Oppdatert 10. nov. 2021 klokken 11.27
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 229 ord
    BELØNNING: Kim Gwang-ho får enorme summer for sin varsling av defekt motor i blant annet Hyundai Santa Fe. Foto: Hyundai

    Den amerikanske sikkerhetsetaten National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) har delt ut hele 24 millioner dollar – over 200 millioner kroner – til Kim Gwang-ho, ifølge flere internasjonale medier.

    Belønningen kommer etter at den tidligere Hyundai-ingeniøren avdekket store sikkerhetsfeil ved motoren til flere populære modeller hos den sørkoreanske bilprodusenten, og dets dattermerke Kia. 

    Kim rapporterte tilbake i 2016 at Hyundai ikke fulgte opp en designfeil på sine Theta II-motorer, som gjorde at bevegelige deler kunne sette seg fast og i enkelte tilfeller antenne.

    – Denne belønningen er den høyeste som er mulig å utbetale i henhold til loven, sier Steven Cliff, adm. direktør i NHTSA, i uttalelsen.

    NHTSA fant ut at Hyundai og Kia hadde utsatt tilbakekallinger av bilene som var utsatt for problemet, i tillegg til å gi feil informasjon.

    I 2020 ble Hyundai og Kia i USA enige om å betale 210 millioner dollar – 1,8 milliarder kroner – i bot.

    – Jeg er fornøyd med at jeg har blitt rettferdig kompensert for risikoen jeg tok for å beskytte eierne av disse defekte bilene, og takknemlig for at det amerikanske rettssystemet har et program for å gjøre dette mulig, sier Kim i en uttalelse.

    – Jeg håper min rapportering vil sørge for ekte sikkerhetsforbedringer, både i Hyundai og hele industrien.