<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
SVEITSISK KLOKKE PÅ FRANSK OPPSKRIFT: Nye Tudor Pelagos FXD er laget på spesifikasjoner fra den franske marinen, Marine Nationale.  Foto: Tudor

Rolex' lillebror lager klokke til militæret – du kan kjøpe den

Tudor har gjort et uvanlig designvalg i deres militære klokke for menigmanns håndledd.

Publisert 16. des. 2021 kl. 18.57
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 539 ord

Mange klokkemerker kapitaliserer på relasjoner til diverse militære og forsvarsgrener. Både direkte og indirekte. 

Ta Bremont, for eksempel. Den britiske klokkeprodusenten lanserte i fjor en egen kolleksjon under navnet HMAF, kort for «Her Majestys Armed Forces». Breitling er en annen, som lenge har hatt tradisjon for å levere klokker til flyvåpen, hvorav noen av dem har vært mulig for sivile å kjøpe som spesialutgaver. Andre: Panerai og Casio. Noen tar det lengre enn andre: Røk du eksempelvis på en Panerai Submersible PAM961 i 2019 fikk du også en dag med den italienske marinen på kjøpet. 

Nå er det Tudors tur. Nye Pelagos FXD er laget på spesifikasjoner fra den franske marinen. 

Fransk marine for hånd

Pelagos er allerede en vel etablert modell i Tudors kolleksjon. Så hva slags designelementer og funksjoner er nye, etter ønsker fra Marine Nationale? 

FINURLIG, MEN FUNKSJONELL: Tudor har modifisert det opprinnelige Pelagos-designet til å inkludere innebygde remfester som ikke kan svikte. Vanligvis er det små fjærbelastede baretter som gjør denne jobben. Men den franske marinen ba om noe enda mer solid. Historisk sett løste en dette «problemet» på militære klokker som ble utsatt for mye stress ved å sveise barettene fast, slik at de ikke kunne falle ut av sin plass. Foto: Tudor

Påslaget «FXD» hinter om den største endringen i form. De tre bokstavene referer til remfestene som nå er integrert i kassen – fixed. Det er ikke et totalt nytt konsept i moderne sammenheng. Men svært uvanlig, og enda sjeldnere gjort på klokker som appellerer til den store massen. Lignende finner du i klokker av blant andre Bertucci og Ressence. 

Først og fremst er det en historisk utvikling av den tradisjonelle fjærbelastede baretten, som er de facto valg i 99 prosent av dagens klokker. Disse er enkle å fjerne for bytte av rem eller lenke. Men, i de aller mest ekstreme tilfellene, som eksempelvis i militær bruk, kan det (og dette er ytterst sjeldent) forekomme at barettene svikter, hvilket utgjør en risiko for å miste klokken. 

I det dagligdagse liv, med moderne baretter, er ovennevnte et ikke-problem. Likevel, på 50- og 60-tallet var det tydeligvis en bekymring hos visse militære utstyrssjefer. De valgte da å sveise barettene fast i urkassen. Kjente klokker med slikt: CWC og Rolex Mil-sub. Det var også noe den franske marinen gjorde med sine dykkerklokker under samme tidsperiode. Hvem leverte klokkene? Ingen ringere enn Tudor. 

I dybden på detaljene

Foto: Tudor

Utover de omtalte remfestene er det ikke fryktelig store forskjeller til den allerede vel etablerte Pelagos-modellen. Kassen er fortsatt produsert i titan, i samme diameter (42 mm), dog noe lavere enn før. Vannresistensen er redusert, til kun 200 meter – fordi Marine Nationale ikke trenger mer. Hvorfor? Fordi klokken er utformet spesielt for maritime spesialsoldater som bedriver undervannsnavigasjon – ikke dypere dykk. Derfor kan bezelen – i motsetning til en ordinær dykkerklokke – vris begge veier. Bezelen har også minuttmarkeringer rundt hele omkretsen, hvor standardutgaven kun gjør dette opp til markøren for 15 minutter. Marinen ønsket seg heller ikke datovisning. 

Resultatet er en nokså funksjonsrettet utgave av Pelagos. Form følger funksjon – trolig ikke ment for å skulle selge i massive opplag. Men heller appellere til entusiastene som setter pris på historien. 

Prisen er satt til 36.520 kroner.