<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
TO URSKIVER: Reverso Tribute Minute Repeater viser tiden på begge sider av den vendbare innerkassen.

Blir svært sjelden

Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Minute Repeater produseres i bare ti eksemplarer.

Publisert 28. des. 2021 kl. 10.36
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 423 ord

Her hjemme er den nok fortsatt å regne som en kuriositet, men like fullt er Reverso en av klokkeverdenens udødelige ikoner. I år er det 90 år siden den rektangulære klokken opprinnelig ble lansert, og Jaeger-LeCoultre benytter anledningen til å slå skikkelig på stortrommen.

Lydsignal

Reverso Tribute Minute Repeater er som navnet tilsier en Reverso med såkalt «minute repeater» – men hva sistnevnte betyr i praksis er neppe like opplagt for alle. Enkelt forklart er urverket utstyrt med en spesiell slagverk-mekanisme, som ved et knappetrykk spiller ut gjeldende tidspunkt i lydsignaler via to små gongonger.

Det høres kanskje avansert ut, og avansert er det også. Jaeger-LeCoultre har imidlertid mestret produksjonen av minute repeatere i 150 år, og kan vise til et historisk arkiv med over 200 ulike urverk med slagverk-mekanismer. Mange av disse ble brukt i lommeur, men merkets første armbåndsur med minute repeater ble lansert i 1994. Faktisk var det også den gang snakk om en Reverso – som for øvrig var verdens første armbåndsur med et rektangulært minute repeater-urverk.

Moderne design

Som alle Reverso-modeller har også den eksklusive nykommeren en roterbar innerkasse. Jaeger-LeCoultre har benyttet plassen godt, og har plassert en urskive på hver av de to sidene. «Hovedskiven» er en skjelettert sak som gir fullt innsyn til den kompliserte urverket, mens skiven på «baksiden» er en noe mer diskré affære. Designet er nokså moderne, men finishen er tradisjonell.

EGENPRODUSERT: Ikke overraskende har Jaeger-LeCoultre både utviklet og produsert mekanikken selv.

Kassen til Reverso Tribute Minute Repeater er utført i rødt gull, og har dimensjonene 51,1 x 31 x 11,41 mm. I praksis er dette en god del større enn en «vanlig» Reverso Tribute Small Seconds, men samtidig overraskende slankt gitt det avanserte mekaniske urverket som huses på innsiden av kassen.

Kaliber 944 har manuelt opptrekk og en gangreserve på beskjedne 35 timer (årsaken er sannsynligvis slagverk-mekanismen). Ifølge Jaeger-LeCoultre er urverket utviklet og produsert av merket selv, noe det ikke er vanskelig å tro på. Jaeger-LeCoultre var i mange år en sentral leverandør av mekaniske urverk til flere av de prestisjetunge navnene i den sveitsiske klokkeindustrien, og opererer fortsatt en av de mest komplette fabrikkene i bransjen.

Nesten 2,5 mill.

Jo mer komplisert, desto høyere pris. Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Minute Repeater har fått en saftig prislapp på 250.000 euro – det vil si nesten 2,5 millioner kroner med dagens kurs. Eksklusivitet er noe kjøpere i denne prisklassen verdsetter, og med en totalproduksjon på 10 eksemplarer er det lav sannsynlighet for at andre gjester i middagsselskapet har samme ur på lanken.