<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
FARGEEKSPERT: Dagny Thurmann-Moe, kreativ direktør og grunnlegger av KOI Colour Studio. Foto: Einar Aslaksen

Vårens største motetrend

I år er det såkalt fargerik «dopamine dressing» som trender, og luksusmerkene har kastet seg med i jakten på lykkelige kunder.

Publisert 11. feb. 2022 kl. 10.13
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 653 ord

Gjør tanken på neste måneds strømregning deg trist og deppa? Eller har enda et reisemål gått ad undas?

Passende nok er en av de største trendene denne våren dopamin bekledning. Sterke, glade farger skal løfte humøret og utløse dopamin, kroppens egne lykkehormoner.

Foto: Getty Images

Den amerikanske motepsykologen Dr. Dawn Karen skal ha funnet opp det fengende uttrykket tidligere i pandemien. Hun skal ha gitt en av sine pasienter, en lege, beskjed om å kle seg i gult mens hun kjempet mot en depresjon etter at de fleste av pasientene hennes hadde gått bort. Alt for å booste nivåene av dopamin i kroppen, ifølge The Face.

Kanskje gjør litt forfriskende gult eller rosa at tingenes tilstand kan føles litt bedre. 

– Farger appellerer til hele følelsesregisteret vårt, og vi har forskjellige assosiasjoner til de ulike fargene, sier Dagny Thurmann-Moe, kreativ direktør og grunnlegger av KOI Colour Studio i Oslo.

– Farger kan trigge følelser som ro, avslappethet, glede, sorg, sinne, frykt og entusiasme.

De fargene vi assosierer i størst grad med glede, er de fargene som har lange lysbølger, ifølge Thurmann-Moe. Disse beskrives som varme. Slik som rødt, oransje og gult.

– Vi ser at de fleste kreative sjangere trekkes mot mer entusiastisk fargebruk, og at dette er tydelig både innenfor mote, interiør og arkitektur. Etter to år med pandemi, klimafrykt og en urolig verden, er det helt naturlig at vi ønsker oss glade og energiske garderober og omgivelser.

GULT VAR OG ER KULT: Samtidig kunne selskapet Pantone, kjent for sine fargerapporter, melde at gult var en av fjorårets største farger. For 2022 er det fiolettfargen Veri Peri som er kåret til årets farge. Foto: Getty Images

Slik kombinerer du fargene

Stylist Torstein Lohne tror også at man kan dra en direkte kobling til den globale pandemien.

– Mote og hvordan vi kler oss er ofte en refleksjon av tiden vi lever i, så det gir mening at når vi nå ser mot lysere tider, bokstavelig talt, begynner vi å tenke i mer fargerike baner i forhold til hva vi vil ha på oss, sier han.

– Vi vet ut ifra fargepsykologi at det er flere farger som kan stimulere oss underbevisst, fortsetter Lohne, og trekker frem duse grønnfarger, som kan ha en beroligende effekt, og kalde blåfarger som kan øke konsentrasjonen.

STYLIST: Torstein Lohne. Foto: Privat

– Når det gjelder dopamine dressing tror jeg det er mye mer subjektivt. Det handler om hvilke farger vi selv knytter til glede og som muntrer oss opp.

Han tror trenden har mye med å gjøre at vi har lyst til å pynte oss igjen, etter to år i nøytrale farger og loungewear.

– Man trenger ikke å ha på seg alle regnbuens farger i ett enkelt antrekk, men man kan skalere det opp og ned ut ifra personlig stil og hva man føler for eller trenger.

Foto: Getty Images

Selv liker han innslag av sterke farger som gult, turkis og kalde rødtoner mot jordtoner, som spiller godt mot hverandre. Men også mer mettede farger som fiolett og rødt sammen, gult og grønt og ulike nyanser av oransje.

– Hvis dette er en trend man i utgangspunktet er skeptisk til, så kan det være lurt å bruke farger som er i samme «familie» - at man tenker mer ton-i-ton for å roe ned uttrykket.

Intet er feil

For noen år siden var rødt og rosa det perfekte eksempelet på en fy-fy kombinasjon. Lohne synes ikke det er noen kombinasjoner som i utgangspunktet er «feil» i 2022.

– Tanken bak denne trenden er at man skal ha på seg det man føler seg vel i og som påvirker humøret. Og det er det ingen som kan definere bedre enn en selv.

ROSA I FJOR: The Face påpeker at Bottega Venetas knallgrønne it-vesker eller Balenciagas sjokkrosa var blant fargene vi elsket i 2021. Foto: Getty Images