<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
KLOKKEHOVEDSTADEN: Sveits nest største by, Genève, huser en stor mengde av landets klokkeprodusenter. Både i form av fabrikker og hovedkvarterer. Slik har det vært i hundrevis av år. Foto: Nicolai Giil

Rekordår for sveitsiske klokker

2021 var et bra år for sveitsiske klokker. Det beste året. 

Publisert 11. feb. 2022 kl. 09.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 456 ord

«Alle» vil ha sveitsiskproduserte klokker. Og de er villige til å åpne opp en feit lommebok for å betale. For industrien som helhet har ikke pandemien satt noen stopper for det. Derfor kunne det lille landets merker – slike som Rolex, Patek Philippe, Audemars Piguet, Breitling, Richard Mille og Longines – skilte med rekordhøy eksport i fjor. Verdien av alle klokkene tikket inn til 22,3 milliarder sveitserfranc ved årets slutt, ifølge bransjeorganisasjonen Fédération de l'industrie horlogère suisse (FH). På godt norsk tilsvarer beløpet intet mindre enn 213,8 millarder kroner. 

Forrige rekordår opplevde sveitserne i 2014. Ifølge årsrapporten fra FH viser statistikken en marginal økning (0,2 prosent) siden den gang, etter både opp- og nedturer på trendgrafen i årene mellom. 2020 hadde naturlig nok den største negative pandemieffekten, hvor total eksport summerte seg til «kun» 16,3 milliarder sveitserfranc, 4 milliarder mindre enn i 2019. 

FJORÅRETS HYPEKLOKKE: Patek Philippe bestemte seg for å droppe en av deres mest ikoniske modeller i 2021. Referansen 5711 feiret «ferdig», først med en utgave i grønt (som avbildet her) og senere med en Tiffany-blå urskive. Begge fikk ekstremt stor oppmerksomhet. Spesielt sistnevnte, hvor et eksemplar endte opp med å selge for 6,5 milloner dollar på auksjon (summen gikk til et veldedig formål). Foto: Patek Philippe

Ifølge årsrapporten var økningen drevet av vekst i Amerika (opp nær 22 prosent siden 2019, hvorav USA står for 17 prosent av all eksport) og Kina (opp 50 prosent siden 2019). Til tross for en nedgang på 25 prosent, er Hong Kong fortsatt det tredje største enkeltmarkedet for sveitsiske klokker. Europa var også ned, pålydende -3,4 prosent målt i verdi. 

Færre, men dyrere klokker

Det er ikke bare sveitsisk klokkeeksport som gjorde det bra i 2021. Auksjonshusene som annonserer med vintage og brukte klokker i salgskalenderen gjorde det også eksepsjonelt bra. Store internasjonale aktører som Sotheby's, Phillips og Christies hadde alle rekordår. 

Pandemien ga på mange måter en boost til små mekaniske tidsmålere til håndleddet. 

Statistikken fra Fédération de l'industrie horlogère suisse (FH).

 

Bransjeorganisasjonen samler tall fra de sveitsiske klokkeprodusentene basert på eksport, ikke salg til konsument. De utgir ikke tall for spesifikke merker eller konglomerater. 

Om en tar en nærmere titt på tallene fra bransjeorganisasjonen FH er det dog én trend som gjør 2021 enda mer interessant: Det kjøpes færre sveitsiske klokker. I stedet går trenden mot høyere priser – om en sammenligner med tallene fra tiden før corona. 

Hvor det i 2019 ble eksportert 20,6 millioner eksemplarer, summerte 2021 seg til 15,7 millioner eksemplarer. En god del mindre. Likevel var total eksportverdi 700 millioner sveitserfranc mer i 2021 enn i 2019. Ifølge FH var det klokker med eksportspris under 500 sveitserfranc som det gikk hardest ut over. Med andre ord: Luksus selger fortsatt. 

Finansavisen Premium besøker Oslo Watch Fair
Bli med Finansavisen Premium på innsiden av Norges største klokkemesse.