<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 3. feb. 2022 kl. 19.26
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 662 ord
BYGGER NY FABRIKK: Utemøbelprodusenten Vestre eies av næringsminister og Ap-politiker Jan Christian Vestre (bildet) og hans mor Elisabeth Preus Vestre. Her fra byggeplassen på Magnor i fjor. Foto: Iván Kverme

Vestre: – Vi har ingenting å skjule

I Vestre har vi alltid tatt sterk avstand fra kortsiktighet og ensidig søkelys på profitt, skriver daglig leder Stefan Tjust.

Vi setter stor pris på at Finansavisen er opptatt av verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk i sin leder 29. januar, men det bør brukes litt tid på å sjekke fakta. Vi har ingenting å skjule. Åpenhet er en del av fundamentet til Vestre og vår nye møbelfabrikk, The Plus. Vårt mål er å bygge en åpen og transparent fabrikk, og på den måten skape økt interesse for industri, klima, teknologi og bærekraftig produksjon.

Dette er ikke «avbøtende tiltak» for å sno seg, men i samsvar med hva Mattilsynet selv foreslo og godkjente
Stefan Tjust. Foto: Nicolas Tourrenc

Lederartikkelen påstår at møbelfabrikken på «mesterlig vis hentet 78 millioner kroner i støtte fra en rekke offentlige etater». Dette tallet er feil – totalt har vi mottatt nasjonalt tilskudd fra to offentlige etater på 35,7 millioner kroner. The Plus har søkt Innovasjon Norge om støtte på totalt 27,4 millioner, som fordeler seg på investeringer i maskiner og utstyr for 22,9 millioner kroner og til kompetanseutvikling og opplæring for 4,5 millioner kroner. Til informasjon innvilget Innovasjon Norge norske bedrifter 12 milliarder i støtte i fjor.

Fabrikken er et plusshusprosjekt som vil redusere energiforbruket med 90 prosent og klimagassutslippene med 55 prosent sammenlignet med tilsvarende, konvensjonelle fabrikker. The Plus tar i bruk banebrytende løsninger og blir verdens første møbelfabrikk som oppnår aller høyeste miljøsertifisering, BREEAM Outstanding. Vestre søkte Enova om støtte til klima- og energitiltak, og søknadene ble innvilget med 8,3 millioner kroner. Til informasjon er merkostnaden for å bygge så miljøvennlig over 60 millioner kroner.

Lederartikkelen hevder også at vi ikke skulle bygget The Plus der vi gjorde fordi det ville påvirke drikkevannet, men dette stemmer ikke. Eidskog kommune startet på eget initiativ regulering av dette området til næringsformål før kommunen inviterte Vestre til å etablere møbelfabrikk her. Kommunen har investert i hele næringsarealet med 25 millioner kroner, og Vestre fester en liten del av dette området til markedsmessig leie.

THE PLUS: Slik skal fabrikken se ut når den står ferdig. Illustrasjon: BIG/Vestre

Mattilsynet har gjort jobben sin og påpekt at en mindre del av planområdet (lengst nord) var innenfor et klausuleringsområde for vannverket. Løsningen var å bygge isolasjonsbrønner for å avskjære grunnvannsstrømmen. Det ble gjort, og konklusjonen er at dette arealet dermed ikke vil påvirke drikkevannsbrønnene lenger. Dette er ikke «avbøtende tiltak» for å sno seg, men i samsvar med hva Mattilsynet selv foreslo og godkjente. The Plus ligger i det som nå er definert som grønn sone, altså helt uten restriksjoner.

La oss også rydde opp i noen flere kommentarer som kom frem i lederen. Det kom som en overraskelse på oss at vi hadde hatt kontoret i Drammensveien i ti år, og at det nå er «hasteforflyttet» til Magnor. Det korrekte er at Vestres hovedkontor flyttet til Drammensveien i 2017, og at det består. Vi søkte og fikk tildelt postadresse for fabrikken på Magnor ved årsskiftet. Dermed er alt klart ved overtagelse av bygg, nøkkeloverrekkelse og innflytting i februar. Det tror vi er ganske vanlig for folk flest, at du registrerer endring av adresse når du flytter inn.

Det er også ganske vanlig i Norge at vertskommunen bistår med utbygging av infrastruktur ved etablering av en fabrikk. Den innstilling og handlekraft som Eidskog kommune med ordfører Kamilla Thue (Ap), et enstemmig kommunestyre fra SV til FrP og administrasjon har vist, er virkelig et eksempel til etterfølgelse.

I Vestre har vi alltid tatt sterk avstand fra kortsiktighet og ensidig søkelys på profitt. Vi skaper sosiale møbler, trygge arbeidsplasser og vi gir 10 prosent av overskuddet til bærekraftige formål. Nå bygger vi ny fabrikk fordi vi har vokst ut av vår eksisterende fabrikk i Torsby i Sverige. Etableringen på Magnor vil skape mange nye arbeidsplasser og store ringvirkninger i Eidskog kommune og hele Kongsvinger-regionen. Dagens ansatte i avdelingene i Sverige som nå flyttes til Norge får selvfølgelig tilbud om å bli med videre. Derfor jobber det både nordmenn og svensker i den nye fabrikken. I Vestre bygger vi sten for sten, og vi gjør det alltid skikkelig.

Stefan Tjust

Daglig leder i Vestre