<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oligark-panikk – sender superyachter til Maldivene

Mektige russiske oligarker sender yachtene sine til Maldivene etter advarsler fra Det hvite hus.

    Publisert 1. mars 2022 kl. 12.10
    Oppdatert 2. mars 2022 klokken 08.35
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 267 ord
    SANKSJONER: Den russiske oligarken Alisher Usmanov eier superyachten «Dilbar» som – med sine 156 meter (511 fot) – er en av verdens største yachter. Foto: Bloomberg

    Russiske oligarker med tilknytning til Vladimir Putin flytter nå superyachtene sine fra havner verden over.

    Superyachten Dilbar.

    Data fra Marine Traffic viser at flere massive yachter har satt kursen mot Montenegro og Maldivene siden sanksjonene mot Russland, Putin og mektige personer i det russiske regimet ble innført. Maldivene har ikke utleveringsavtale med blant annet USA, ifølge Nomad Capitalist.

    EU, Storbritannia og USA har vedtatt en omfattende sanksjonspakke  mot Russland, og Frankrike har erklært finansiell krig.

    Rentesjokk i Russland: – Det er helt klart at det kommer mer
    Russlands sentralbank innfører kapitalkontroll som hindrer blant annet Oljefondet fra å selge sine russiske aksjer.

    Neste steg vil nå være å gå mot mektige russiske personer og ta beslag i eiendelene deres. Frankrike setter nå sammen en liste over oligarkenes eiendeler som EU kan beslaglegge.

    «Vi vil identifisere, jakte på og fryse eiendelene til sanksjonerte russiske selskaper og oligarker», skriver Det hvite hus i en tweet.

    Flytter i panikk

    Det er grunnen til at flere oligarker nå flytter yachtene sine til andre lokasjoner i håp om at det kan forhindre at de blir beslaglagt.

    Vagit Alekperov, konsernsjef i Russlands største oljeselskap Lukoil, seiler sin yacht Galactica Super Nova fra Barcelona til Montenegro, ifølge Marine Traffic. Montenegro er imidlertid medlem av NATO og deltar i sanksjonene mot Russland.

    Galactica Super Nova har ifølge Superyacht Fan et svømmebasseng på seks meter med glassbunn og innebygd foss. Landingsplass for helikopter er en selvfølge og det er også heis mellom hvert dekk om bord. Alekperovs formue er ifølge Forbes på rett under 25 milliarder dollar – 221 milliarder kroner.

    Tre superyachter til har satt kursen mot Maldivene, blant annet Oleg Deripaskas yacht «Clio».