<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Tredje verdenskrig har mest sannsynlig allerede startet

Han forutså at coronaviruset ville spre seg som ild i tørt gress da bare 7.000 var smittet i USA. Nå tror han Ukraina-invasjonen var starten på tredje verdenskrig.

    Publisert 7. mars 2022 kl. 18.27
    Oppdatert 8. mars 2022 klokken 08.11
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 464 ord
    ADVARER: Bill Ackman, hedgefondforvalter og konsernsjef i Pershing Square Capital. Foto: Reuters

    Milliardær og hedgefondforvalter Bill Ackman advarer om at tredje verdenskrig er i gang.

    – I januar 2020 hadde jeg mareritt om en global pandemi og alle trodde jeg var gal. Jeg har lignende mareritt nå, sier Ackman på Twitter.

    Da Ackman først advarte om coronaviruset hadde 7.000 blitt smittet i USA. I dag steg de globale dødstallene til over 6 millioner. Han anbefalte den gang nasjonal nedstengning som varte i 30 dager og sa at «helvete bryter løs». Senere veddet han 2 milliarder dollar på at markedet ville falle, og fikk rett.

    Febrilsk krigstrading hos Nordnet-kundene
    Vi får besøk av investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet, som forteller om den svært hektisk innspurten av februar der kundene handlet aksjer i voldsomme volumer mens urolighetene brøt ut i Ukraina. Han forteller også om aksjene han nå har i porteføljen sin. 02.03.2022

    – Tredje verdenskrig har mest sannsynlig allerede startet, men vi er for trege til å oppfatte det, sier Ackman og legger til:

    – Men det er fremdeles mye mer vi kan gjøre før vi ender opp i krig med Russland.

    Han foreslår å stanse kjøp av russisk olje og dermed indirekte finansiere krigen. Han ser også at Europa kan følge etter når gassbehovet senkes utover våren. 

    Starten på globale ambisjoner

    Europeiske land har støttet Ukraina med penger, klær, sanksjoner og ikke minst våpen i krigen mot Russland. Det har provosert Putin, mener Ackman.

    – Hva gjør vi når Putin vil ha mer? Atomtrusselen er ikke noe annerledes når han tar neste land, om de er en del av NATO eller ei, sier forvalteren.

    Russland har hevet beredskapen for bruk av atomvåpen og Putin forsvarer tiltaket med at det var en respons på Vestens unisone fordømmelse av Ukraina-invasjonen. Ackman tror imidlertid Putins ambisjoner har steget ettersom Vesten ikke har reagert hardere.

    – Vi gjorde ingenting for å stoppe ham, sier han.

    Russland invaderte Georgia i 2008. Vesten gjorde ingenting. Det ga ifølge Ackman Putin en «uhøytidelig invitasjon til ytterligere aggresjon i Russlands sfære», ifølge tankesmien Atlantic Council. I 2014 annekterte Putin Krim-halvøya – også det uten nevneverdig respons fra Vesten.

    – Vi er i første fase av Putins globale ambisjoner. Med hver seier blir han egget fremover til å ta mer. Han tester oss og vi stryker hver gang, mener Ackman.

    Markedene har priset inn Ukraina-krig
    25.02.2022 Oslo Børs stiger igjen, i likhet med de øvrige europeiske børsene, tross russisk invasjon i Ukraina. Oljeprisen går tilbake fra i går, det samme gjør de oljerelaterte aksjene på børsen her hjemme. Porteføljeforvalter Bjørn Tore Urdal i Eika tror markedene i stor grad allerede har posisjonert seg for en krig i Ukraina. Han har vektet ned Norden-fondet i Finland, men sitter nå stille i båten.

    Kina veien ut

    Han ser på Kina som eneste vei ut av krigen for Russland og får støtte fra Yale-professor og tidligere sjeføkonom i Morgan Stanley, Stephen Roach.

    – Det beste Kina kan gjøre akkurat nå er å megle frem en fredsavtale mellom Russland og Ukraina. Jeg tror det bare er én person som har innflytelse på Vladimir Putin, og det er Kinas president Xi Jinping. Kina holder virkelig trumfkortet, og jeg tror det er opp til Xi og gripe øyeblikket, sier han til CNBC.

    Nobelprisvinner Paul Krugman understreker imidlertid at russisk økonomi er bitteliten i forhold til kina og sier at Russland i verste fall kan ende indirekte under kinesisk kontroll.

    – Kina er ikke redningen for Russland, sier han.