<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Leger svindlet til seg 2,2 mrd. – kjøpte privatfly og gullbarrer

Titalls leger i USA har fått fengselsstraff på opptil 15 år for å utnytte avhengige pasienter, unødvendige opioid-resepter og svindel i milliardklassen.

    Publisert 15. mars 2022 kl. 12.22
    Oppdatert 15. mars 2022 klokken 14.11
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 300 ord
    DØMT: Mashiyat Rashid, en av legene som har blitt dømt for bedrageri og svindel. Foto: Facebook

    Seksten leger i Michigan og Ohio har fått fengselsstraff på opptil 15 år for utnyttelse av avhengighetssyke pasienter, svindel i milliardklassen og unødvendige opioid-resepter. 

    Mer enn 500.000 mennesker har dødd som følge av opioidmisbruk i USA de siste to tiårene og 7 av 10 overdosedødsfall har opioider som faktor, ifølge NCDAS.

    – Det er samvittighetsløst at doktorer og helsearbeidere bryter med sin ed om å ikke utnytte pasienter i en sårbar situasjon som sliter med avhengighet. Dette er ikke bare grådighet, det er forbrytelser som forverrer opioid-epidemien i landet vårt, sier Kenneth A. Polite Jr., assisterende riksadvokat, i pressemeldingen.

    Tidenes dyreste nybil i Norge

    Ifølge aktor i saken har legene utnyttet pasienter og gitt dem behandling de ikke behøvde. De holdt tilbake opioidpillene og krevde at pasientene måtte få unødvendige rygginjeksjoner før de fikk behandlingen de faktisk trengte. 

    Flere av pasientene melder om mer smerte etter behandlingen enn smerten de først kom til legen for å bli kvitt. 

    Legeklinikkene var såkalte pill mills og ble frekventert av pasienter som slet med avhengighet, så vel som narkotikalangere. 

    Raske biler og smykker

    Avkastningen fra svindelen ble brukt for å finansiere en overdådig livsstil med raske biler, dyre smykker og gullbarrer.

    Francisco Patino, en av legene som venter på dom for bedrageriet, liker oppmerksomhet. Foto: DietPlan

    Francisco Patino, en av legene som venter på at rettssaken skal starte, er kjent for sine utsvevende livsstil og kjøpte dyre ferier, biler og smykker på pengene han svindlet til seg. Han betalte også UFC-slåsskjemper til å promotere sin diettplan. 

    Mashiyat Rashid, Patinos samarbeidspartner, kjøpte privatfly, plasser på første rad i NBA-finalen og dyre eiendommer. 

    Han ble dømt i mars 2021 til 15 år i fengsel og må betale tilbake 51 millioner dollar – 460 millioner kroner – i oppreisning for hvitvasking, svindel og bedrageri.