<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tøft ultimatum for Tesla-sjefene

Elon Musk er lei av hjemmekontor. De som ikke er på kontoret minst 40 timer i uken, kan finne seg noe annet å gjøre.

    Publisert 1. juni 2022 kl. 14.27
    Oppdatert 1. juni 2022 klokken 14.42
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 348 ord
    ULTIMATUM: Elon Musk jager Tesla-direktørene tilbake på kontoret. Foto: NTB

    Elon Musk er lei av at Tesla-direktørene sitter på hjemmekontor. I et Twitter-innlegg onsdag spant han videre på en e-post han tilsynelatende sendt til de samme direktørene tirsdag.

    Verdens rikeste mann skrev i e-posten at «enhver som ønsker å fjernjobbe må være på kontoret i minimum (og jeg mener *minimum*) 40 timer i uken – eller forlate Tesla. Dette er mindre enn hva vi krever av fabrikkarbeidere.»

    Svarte Twitter-følger

    Musk adresserte ikke direkte e-postens autentisitet, men antydet det ifølge Bloomberg sterkt ved å svare en Twitter-følger som ba ham henvende seg til dem som synes jobb er et foreldet begrep. 

    «De bør late som de jobber et annet sted,» svarte han.

    Provosert av kaffekø

    Nyhetsbyrået viser videre til en tweet Silicon Valley-investor og -gründer Keith Rabois, som har jobbet med Musk i PayPal, sendte to uker før eks-kollegaen inngikk avtalen om å kjøpe Twitter. Tweeten omtalte en situasjon i SpaceX der en gruppe lærlinger sto i kø foran kaffemaskinen.

    Musk så på dette som en fornærmelse mot produktiviteten. Han truet lærlingene med sparken hvis det samme skjedde igjen, og satte opp overvåkningkameraer.

    Rabois skrev også at ansatte i Twitter, ifølge Bloomberg et av de mest rundhåndede selskapene i tildeling av hjemmekontor, «står foran en brå oppvåkning.» Musks e-post til Tesla-direktørene antyder at Twitters holdning til hjemmekontor vil endre seg straks han overtar.

    Tar Tesla-sjefen feil?

    Marketwatch påpeker på sin side til flere undersøkelser gjort under lockdown som tyder på at hjemmekontor ikke er så negativt for produktiviteten som Tesla-sjefen tror.

    Forskere fra Texas A&M University School of Public Health slapp i mai resultater av en studie som tvert om viste at produktiviteten steg kraftig fra hjemmekontorene. Et annet studie, ledet av Stanford-professor Nicholas Bloom, viser at ansatte er mer effektive om de får lov til å jobbe hjemmefra iallfall litt av tiden.

    Ifølge nettstedet er det uklart om Tesla-ansatte vil sette seg opp mot Musks ultimatum – i det som er et stramt amerikansk arbeidsmarked. Men det er på det rene at store selskaper i USA ennå sliter med å få alle sine ansatte tilbake på arbeidsplassen, ettersom coronaviruset fortsatt forårsaker utbrudd flere steder i landet.