<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aker BP vil bygge ut Trell & Trine for seks mrd.

Aker BP har akkurat overtatt oljevirksomheten til Lundin og blitt tredje største aktør på norsk sokkel. Nå sparker Røkkes oljeselskap i gang en svært hektisk høst for bransjen.

    Publisert 10. aug. 2022 kl. 13.00
    Oppdatert 10. aug. 2022 klokken 16.10
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 553 ord
    Aker BP startet høstens oljerush
    Vi snakker med olje- og energiminister Terje Aasland og Aker BP-direktør Ine Dolve. Onsdag fikk han høstens første PUD-søknad om et nytt felt på sokkelen. Mange flere er ventet utover høsten, men blir det nå for hett og hektisk i oljenæringen? Mer om det og prosjektet får du høre her.

    Akerbp

    Onsdag overleverte Aker BP sammen med partnerne Lotos og Petoro utbyggingssøknaden (PUD) for Trell & Trine ved Alvheim-feltet til olje- og energiminister Terje Aasland.

    Satellittfeltet skal koste rundt 6,0 milliarder og gi anslagsvis 4,3 milliarder i inntekter til staten. 

    Søknaden markerer starten på en ekstremt hektisk høst, der det er ventet at oljeselskapene vil sende inn en stor bunke med søknader på prosjekter før fristen i oljeskattepakken går ut ved nyttår.

    Ifølge selskapet ble prosjektet først satt på vent under coronabølgen i 2020, men så startet igjen etter skattepakken ble vedtatt.

    Balanseprisen er rundt 30 dollar per fat, ifølge Aker BP, noe som gir en ekstrem lønnsomhet med dagens prisnivå på nesten 100 dollar per fat.

    – Norge er eneste eksportør av olje og gass i Vest-Europa. Nye utbygginger som Trell og Trine er nødvendig for å kunne opprettholde norsk eksport over tid, sier olje- og energiministeren om søknaden og fortsetter: 

    – Det viktigste vi kan gjøre for å bidra til å trygge Europas energisikkerhet fremover er å videreføre vår vellykkede petroleumspolitikk, samt legge til rette for fortsett leting, utbygging og drift på sokkelen.

    Flere søknader på vei

    Bare Aker BP alene planlegger å sende inn totalt 15 søknader i år, hvorav dagens søknad er den første. 

    Listen over prosjekter fra bransjen er lang. Det er Wisting-prosjektet i Barentshavet og Noaka-prosjektet i Nordsjøen som er de største.

    Den forrige PUD-søknaden som kom inn til staten var for Halten Øst, som Equinor overleverte 25. mai.

    I starten av juli godkjente departementet utbyggingen av Tommeliten A- og Frosk-prosjektene, men nå kommer det altså nye søknader inn på bordet til statsråden.

    Produksjonsstart i 2025

    Trell & Trine blir nok en videreutvikling av Alvheim-området som Aker BP (den gang Det norske) overtok gjennom oppkjøpet av Marathon Oils norske virksomhet.

    Siden den gang har selskapet både boret og bygget ut området, og de mottok også Oljedirektoratets IOR-pris for økt utvinning for innsatsen.

    Aker BP regner med at det totalt skal investeres 700 millioner dollar (om lag seks milliarder kroner) i dette prosjektet.

    Utbyggingen inkluderer tre brønner og to nye subsea-manifolder. Produksjonen skal være i gang første kvartal 2025.

    Trell & Trine skal gi 25 milllioner nye fat til Alvheim-området. På toppen av de rundt 550 millioner fatene som er produsert er man dermed oppe i totalt 750 millioner fat som enten er hentet opp eller vedtatt bygget ut.

    Totalt er målet å hente ut en milliard fat fra området. Da Alvheim først ble bygget ut var anslaget 180 millioner fat, ifølge selskapet.

    – Trell & Trine er den tredje PUD-innleveringen i Alvheim-området på ett år, etter Frosk og Kobra East & Gekko (KEG), og forsterker en suksesshistorie på Alvheim som vi og våre partnere kan være stolte av, sier konsernsjef i Aker BP, Karl Johnny Hersvik, i en uttalelse.

    – Driftsmessig er Alvheim-området blant de mest kostnadseffektive på norsk sokkel, og ressursgrunnlaget har mangedoblet seg siden oppstarten. Dette er resultatet av målrettet utforsking og forretningsutvikling, teknologisk innovasjon, og ikke minst et enestående godt samarbeid med leverandørene, legger Hersvik til.

    Planlegger for kraftig vekst

    Aker BP har et investeringsprogram på 150 milliarder kroner som vil løpe over de kommende årene på norsk sokkel.

    –Dette vil øke produksjonen vår fra om lag 400.000 fat per dag etter fusjonen med Lundin til nærmere 525.000 fat per dag i 2028, sa direktør for drift og feltutvikling i Aker BP under overrekkelsen.

    Slik illustrerer oljeselskapet Aker BP at satellittutbyggingen Trell & Trine vil se ut. Funnene kobles opp mot produksjonsskipet på Alvheim. Aker BP