<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Beskjeden som får tech-sektoren til å skjelve

Den kinesiske tech-giganten merker presset fra Beijing og investorer, og varsler nedsalg for 150 milliarder kroner.

    Publisert 2. sep. 2022 kl. 11.26
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 375 ord
    PÅ SELGER'N: Tencents sterke mann, Ma «Pony» Huateng. Foto: Bloomberg

    Etter år med aggressive investeringer snur Tencent nå om og varsler storstilt slanking av porteføljen. Den kinesiske tech-giganten har foreløpig et mål om å selge ut eiendeler for 100 milliarder renminbi (14,5 milliarder dollar) i løpet av 2022, opplyser to kilder med kjennskap til saken til Financial Times.

    Tencent-porteføljen teller 88 milliarder dollar i børsnoterte eiendeler, men selskapet understreker at salgskampanjens progresjon vil avhenge av markedsforhold og interne resultatmål.

    Aksjeposter «i faresonen»

    Blant aksjeposter «i faresonen» for nedsalg drar kildene frem Meituan, der Tencent er største aksjonær. Den nettbaserte matleverandøren gjør det godt, og har tidligere ikke vært høyt oppe på salgslisten. Men et nedsalg kan angivelig lette på presset på selskapet fra Beijing som i snart to år har slått ned på det de sentrale myndighetene mener er monopolistisk atferd fra de store tech-selskapene.

    Presset kommer ifølge avisen også fra investorer som mener Tencent må kvitte seg med eiendeler som ikke presterer bra i en økonomi rammet av eiendomskrise og myndighetenes nulltoleranse mot corona.

    Tencent eier over 10 prosent av seks store Kina-noterte teknologiselskaper, og er ved siden av Meiutan størst i selskapene bak videodelingsappen Kuaishou og quiz-nettstedet Zhihu.

    De første nedsalgene har allerede funnet sted. I januar solgte Tencent aksjer for 3 milliarder dollar i det Singapore-baserte internett-konglomeratet Sea. I fjor delte Tencent ut aksjer for 16,4 milliarder dollar i netthandelskjempen JD.com til aksjonærer som utbytte.

    Avviser «eksternt press»

    Da den kinesiske tech-giganten i august la frem sin rapport for andre kvartal, viste den for første gang fall i inntektene – drevet av svakt annonse- og spillsalg. Men Tencent avviser ifølge Financial Times at nedsalgene skjer som følge av et akutt pengebehov, og heller ikke grunnet «eksternt press.»

    «Selskapene vi nylig solgte oss ned i, JD.com og Sea, presterte veldig bra og mangedoblet pengene i forhold til våre initielle investeringer. Vi vil fortsette å ta beslutninger uavhengig og i aksjonærenes beste interesse på lang sikt», skriver Tencent i en e-post til avisen om den nye strategien.

    Provenyet fra nedsalgene vil bidra til oppbygningen av fond som skal investere i tråd med Beijing-støttede temaer som «bærekraftige sosiale verdier» og «allmenn velstand.» Tencent lovet i fjor å hente 100 milliarder renminbi til støtte for revitalisering av distriktene og inntjeningsfremmende tiltak for lavinntektsgrupper.