<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår monsterheving – kan bli verste på 40 år

Dystre inflasjonstall gjør at økonomer venter ny monsterheving fra Fed. 

Publisert 14. sep. 2022 kl. 15.53
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 183 ord
Her Fed-sjef Jerome Powell, som ventes å øke styringsrenten betraktelig.  Bloomberg

Etter nok en dyster amerikansk inflasjonsrapport tirsdag frykter flere at Fed kan ty til sin største økning av den amerikanske styringsrenten på 40 år, ifølge MarketWatch.

– Vi fortsetter å tro at markedene undervurderer hvor sterk amerikansk inflasjon har blitt og omfanget av responsen som sannsynligvis vil kreves fra Fed for å minimere den, skrev økonomer ved Nomura.

Sist gang Fed gjorde et så drastisk grep var på starten av 1980-tallet. Da slet også landet med skyhøy inflasjon.

Høy inflasjon

Den årlige inflasjonstakten avtok litt i august til 8,3 prosent, ned fra 8,5 prosent. I august steg konsumprisindeksen marginale 0,1 prosent. Dette skyldes et stort fall i energiprisene, og prisen på alt annet steg derimot. 

– Vi tror det er stadig tydeligere at mer aggressive renteøkninger vil være nødvendig for å bekjempe økende inflasjon som stammer fra et overopphetet arbeidsmarked, uholdbart sterk lønnsvekst og høyere inflasjonsforventninger, skrev Nomura-analytikerne videre.

Nomura spår nå at renten vil økes til mellom 3,25 prosent til 3,5 prosent på Feds møte neste uke. De tror også at Fed vil øke renten til 4,75 prosent i 2023.