<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nordea selger seg ut av omstridt gruveselskap

– Vi tror ikke dette er noe våre fondskunder ønsker at vi investerer i, sier Nordea.

    Publisert 21. sep. 2022 kl. 11.30
    Oppdatert 21. sep. 2022 klokken 12.38
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 247 ord
    ENGEBØFJELLET: Thomas Addison sammen med Steinar Kleppe i Nordic Mining og Nordic Rutile. Anders Horntvedt

     

    Nordea, som var blant Nordic Minings største aksjonærer, har solgt seg ut av selskapet. Det skriver E24.

    – Vi har hatt dialog med Nordic Mining rundt bærekraftsaspekter knyttet til driften over lengre tid. Vi har løpende solgt oss ned, og er nå ikke lenger eier i selskapet, sier Eric Pedersen, leder for bærekraftige investeringer i Nordea.

    I flere år har det vært aksjoner og demonstrasjoner mot det gruvedeponiet i Førdefjorden, der Nordic Mining ar fått konsesjon til å deponere 250 millioner tonn gruveavfall. I mai i år fikk selskapet driftslisens. 

    AKSJONER: Aksjonister fra Natur og Ungdom lenket seg våren 2022 fast til anleggsmaskiner for å stanse byggingen av Nordic Minings gruveanlegg. AMANDA IVERSEN ORLICH

    Gruveprosjektet har blitt kalt skadelig for både miljøet og fisken i fjorden.

    – Selv om det finnes formell godkjenning av dumping av masse i sjøen fra myndighetene, så tror vi ikke at dette er noe våre fondskunder ønsker at vi investerer i, sier Pedersen til nettstedet.

    Nordic Mining skal utvinne rutil fra Engebøfjellet i Sunnfjord kommune i Vestland. Nordea ønsker ikke å kommentere salgssummen.

    Naturvernforbundet, som har kjempet mot gruvedeponiet, sier det er svært gode nyheter at Nordea selger seg ut.

    – Nordea har vært en av de største og viktigste investorene til Nordic Mining. Dette viser at tiden er i ferd med å løpe fra dette utdaterte og forurensende prosjektet, sier leder Truls Gulowsen i en pressemelding.

    Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har meldt at de vil saksøke staten for å gi tillatelsen til å dumpe gruveavfallet i fjorden.