<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tidligere amerikansk utenriksminister varsler tøffere tone mot Kina

USAs tidligere utenriksminister Mike Pompeo sier tirsdag at aggressiv kinesisk oppførsel gjør at tiden for «blindt engasjement» med Kina er over.

    Publisert 27. sep. 2022 kl. 10.32
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 159 ord
    TIDLIGERE UTENRIKSMINISTER: Mike Pompeo. Foto: NTB

    Uttalelsen kom mens Pompeo er på besøk på Taiwan tirsdag morgen. Han er den siste i rekken av vestlige politikere som besøker øya, som Kina mener tilhører dem. Pompeo var utenriksminister i USA under president Donald Trump fra 2018 til 2021, og regnes som en av administrasjonens mest haukaktige politikere overfor Kina.

    Tiden etter at Xi Jinping tok makten i 2012 har blitt et vendepunkt i forholdet mellom Washington og Beijing, samt mellom Kina og mange av landets naboer.

    – Kinas aggressive diplomatiske, militære og økonomiske oppførsel har forandret regionen. Det har brakt de som foretrekker fred og handel tettere sammen. Om vi ønsker et fritt 21. århundre, og ikke det kinesiske århundret som Xi drømmer om, må det gamle paradigmet med blindt engasjement ta slutt, sa Pompeo.

    Mens USA i dag har en såkalt «strategisk utydelig» posisjon der man ikke anerkjenner Taiwan som selvstendig stat selv om landet er en nær alliert av USA, mener Pompeo at man bør anerkjenne Taiwan.

    (©NTB)