<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Beslaglagt oligarkyacht solgt for halv pris

Superyachten «Axioma» er den første yachten til en russisk oligark som blir solgt etter at krigen brøt ut. Prisen: 37,5 millioner dollar, nær halvparten av estimert verdi.

    Publisert 28. sep. 2022 kl. 10.43
    Oppdatert 28. sep. 2022 klokken 10.44
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 236 ord
    AUKSJONERT: Det kom 63 bud på luksusyachten «Axioma». Dreamstime

    Luksusyachten «Axioma» har eget basseng, kino og fullutstyrt spa, og er nå solgt på auksjon for 37,5 millioner dollar, tilsvarende over 400 millioner kroner.

    Det er ikke kjent hvem som har bladd opp for fartøyet, men den tidligere eieren er den russiske forretningsmannen Dmitry Pumpyanskiy, som var eier og styreleder i en av Russlands største stålselskaper. 

    Han er også sett på som en av president Vladimir Putins aller nærmeste, skriver The Guardian.

    Inntektene går til bank

    Yachten ble beslaglagt i Gibraltar i mars etter at det ble innført sanksjoner mot russiske oligarker. Flere titalls yachter er tatt i beslag verden over som følge av at Russland invaderte Ukraina i 24. februar, men «Axioma» er den første av dem som blir solgt.

    Den 72,5 meter lange båten har ikke blitt solgt til inntekt for det ukrainske folk, men til den britiske investeringsbanken JP Morgan. Banken hevder Pumpyanskiy skylder dem 20 millioner dollar.

    JP Morgan vil ikke svare på spørsmål om båten, men sier til avisen at de går fra å bruke 5 til 10 millioner dollar som skal gå til den ukrainske flyktningkrisen.

    Solgt for nær halvparten av verdien

    Yachten var estimert til å ha en verdi på nær det dobbelte, 69,5 millioner dollar, da den ble lagt ut på auksjon. 

    Den ble bygget i Tyrkia i 2013, og før den ble kjøpt av oligarken ble den leid ut til den nette summen av 558.000 dollar i uken.