<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 29. sep. 2022 kl. 14.29
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 458 ord
HARD ARGUMENTASJON: Løper man Vladimir Putins ærend om man påpeker at Europa har ført en naiv energipolitikk? Her fra en demonstrasjon mot Russlands diktator i Roma. Foto: Bloomberg

Putinist-stempling skader strømdebatten

Listen over nedsettende karakteristikker på meningsmotstandere i strømdebatten begynner å bli lang, skriver Anders T. Frøvig.

FrP-leder Sylvi Listhaug hevdet i forrige uke at det ikke bare er Putins skyld at Norge er i en strømkrise. Det falt ikke i god jord blant dem som anser seg berettiget å avgjøre hva som er «innafor» og hva som ikke er det. Selv om hun åpenbart har rett, var dette toner man ikke ønsker seg her i landet, i særdeleshet ikke fra Stortingets talerstol . «Putinist» ble stempelet for denne grove forseelsen.

Anders T. Frøvig. Foto: Privat

Listen over nedsettende karakteristikker på meningsmotstandere begynner å bli lang, bare innenfor et forholdsvis smalt tema som strømprisene:

  • Putinist (nytt):

Du mener at Europa allerede før Putin stanset gassleveransene hadde utfordringer på energisiden som følge av Angela Merkels Energiewende, som utfaset tysk kjernekraft og i stedet satte sin lit til russisk gass. Du mener videre at det var uansvarlig av Merkel å sette Tyskland og Europa i et slikt avhengighetsforhold til Putin som allerede hadde invadert Krim i 2014.

  • Høyreekstremist:

Du mener at Donald Trump ikke utelukkende sa og gjorde tåpelige ting (selv om du mener at han ofte gjorde det også). Eksempelvis mener du at Trump hadde helt rett da han på et NATO-møte i 2018 i kraftige ordelag kritiserte tysk energipolitikk for sårbarheten man ville pådra seg ved å gjøre seg avhengig av russisk gass. Under FNs generalforsamling i FN senere samme år ble han møtt med hånlatter av Merkels utenriksminister Heiko Maas.

Du mener at Norge i større grad bør ta kontroll over egen kraftproduksjon for å ivareta norske interesser, og du synes også at FrPs Frank Sve var klartenkt da han i desember ba om stans av eksporten fra vannmagasiner på lave fyllingsnivåer.

  • Klimafornekter:

Du synes elektrifiseringen av norsk sokkel er en svært dårlig idé og et godt eksempel på meget kostbar symbolpolitikk, og du tror kanskje også at vitenskap finansiert med tydelige politiske føringer lett blir mye politikk og lite vitenskap.

  • Sammensurium:

Gruppe av klimafornektere (Erna Solberg, februar 2020 ). Beslektet med Hillary Clintons omtale av Trumps velgere i 2016 som «basket of deplorables».

  • Konspirasjonsteoretiker:

Du synes det er påfallende at summen av norske kraftaktørers opptreden er sammenfallende med hvordan en monopolist ville tedd seg for å maksimere prisen på strøm gjennom å skape strømknapphet i Norge ved eksport via nye utenlandskabler fra magasiner med allerede lav fyllingsgrad.

Du synes økonomene og mediene som ikke ønsker strømstøtte til bedrifter bommer i sin begrunnelse ettersom de ikke hensyntar at et europeisk strømprisnivå (langt over det historisk norske nivået) skyldes strømaktørenes samlede samfunnsskadelige monopolistadferd, og du synes derfor at regjeringens støtteordning på 3 milliarder kroner i strømstøtte til bedriftene er alt for puslete, tatt i betraktning at bruttotapet kan ligge i størrelsesorden 50 til 100 milliarder kroner årlig

Listen over kan tyde på at skjellsordene overtar når argumentasjonen kommer til kort.

Anders T. Frøvig

Selvstendig konsulent/analytiker