<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Putin signerer dekret – annekterer to ukrainske regioner

Putin har signert et dekret som anerkjenner uavhengighet i de to ukrainske regionene Zaporizjzja og Kherson. En markering med annektering av de to gjenværende distriktene vil finne sted i Kreml kl. 14.00 i dag norsk tid. 

    Publisert 30. sep. 2022 kl. 08.02
    Oppdatert 30. sep. 2022 klokken 08.07
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 217 ord
    SIGNERT: Vladimir Putin har signert dekret. Foto: Dreamstime

    Russland planlegger å annektere fire russisk-okkuperte områder i Ukraina under en seremoni i Moskva klokken 14 fredag norsk tid, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

    Det dreier seg om Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja. 

    Putin har nå signert et dekret presentert av Kreml som anerkjenner uavhengighet i to av regionene, Kherson og Zaporizjzja. Begge dokumentene har virkende kraft fra signeringsøyeblikket, melder TASS.

    Russlands invasjon av Ukraina. De røde områdene er de fire områdene som er ventet å bli annektert i dag. De to Putin har underskrevet dekret om, er lengst til venstre, rett nord og nord-øst for Krim-halvøya. Foto: Wikimedia Commons

    I dokumentene går det frem at Putins avgjørelse er «basert på univeerselle prinsipper og normer i internasjonal lov, som anerkjenner og bekrefter prinsippet om likhet og selvbestemmelse av folk som er under FN-pakten, og i tråd med folkets ønske i folkeavstemningen». 

    I de aktuelle regionene er det blitt holdt såkalte folkeavstemninger om innlemmelse i Russland, som av internasjonale observatører regnes for å ha vært verken frie eller rettferdige. Norge og en rekke andre land har fordømt avstemningene og sagt de ikke vil anerkjenne resultatet.

    Donetsk og Luhansk ble ansett som uavhengige av Russland allerede i februar. «Folkeavstemningene» ble holdt i de fire regionene fra 23.-27. september. 

    Spørsmålet stilt på svarslippen lyder: «Støtter du at regionen forlater Ukraina, oppretter en uavhengig stat og innlemmes i den russiske føderasjonen?».