<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Putin: – Kyiv må respektere dette

Russlands president sa at myndighetene i Kyiv må akseptere at Russland har innlemmet fire ukrainske regionene i den russiske føderasjonen.

    Publisert 30. sep. 2022 kl. 14.53
    Oppdatert 30. sep. 2022 klokken 15.31
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 489 ord

    I talen Putin holdt foran en stor forsamling i Moskva fredag ettermiddag, inviterte presidenten de ukrainske lederne til forhandlingsbordet for å avslutte krigen i Ukraina.

    Putin var imidlertid klar på at Russland ikke kom til å overgi de fire ukrainske områdene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja som fredag høytidelig ble innlemmet i den russiske føderasjonen.

    – I dag må myndighetene i Kyiv respektere dette valget. Bare slik kan det være fredens vei. Vi kommer til å opprettholde dette valget på alle måter, sa Putin.

    Fordømmes av EU

    Lederne for EUs 27 medlemsland sier de aldri vil anerkjenne Russlands ulovlige annektering av fire områder i Ukraina.

    – Vi avviser og fordømmer Russlands ulovlige annektering av Ukrainas områder Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja og Kherson, heter det i en uttalelse fra de 27 medlemslandene.

    Fredag ettermiddag erklærte Russlands president Vladimir Putin at de fire okkuperte ukrainske områdene nå er del av Russland.

    – Folk har gjort sitt valg, og valget er nesten enstemmig. I dag innlemmer vi disse fire republikkene i Russland, sa Putin i en tale i Moskva før signeringsseremonien.

    Det ble holdt såkalte «folkeavstemninger» om innlemmelse i Russland i de ukrainske områdene mellom 23. og 27. september, men resultatet og avstemningene blir internasjonalt betraktet som alt annet enn frie og rettferdige.

    Kritikk mot Nato og vestlige land

    Putin rettet også krass kritikk mot Nato og vestlige land. – De følger ingen avtaler som er blitt gjort.

    – Vesten tenker at de kommer alltid til å slippe unna all skyld og konsekvenser. De følger ingen avtaler som er blitt gjort. Faste løfter om å ikke utvide Nato østover blir ikke overholdt, det var bare en skitten løgn. Langdistanseraketter, kortdistanseraketter – alle disse avtaler er brutt, sa Putin i sin tale i Moskva fredag.

    Han stilte også spørsmål ved kornleveransene fra Ukraina.

    – Hva skjer med kornet fra Ukraina, hvor går det hen? Det går ikke til de som trenger det, men blir sendt til europeiske land. De er kun 5 prosent som gikk til de som trenger det. Dette var nok et eksempel på løgn, hevdet han.

    Han anklaget også vestlige land for kolonialisme og med et ønske om ubegrenset makt.

    – De vil ikke ha se på oss som et fritt samfunn, men som underkastede tjenere. Derfor prøver de seg. Selve kulturen vår er en fare for dem. Vår utvikling, vår velferd er en trussel mot dem. De vil ikke ha Russland, sa han.

    Anklager Vesten for sabotasje

    President Vladimir Putin hevder at det var Vesten som sto bak sabotasjeaksjonen mot de to Nord-Stream-rørledningene i Østersjøen.

    Putin sa ikke hva han bygger anklagen på, men hevdet i sin tale i Moskva fredag at det var «anglo-sakserne» som sprengte de to rørledningene som russiske Gazprom er hovedeier av.

    – Det er ikke lenger nok med sanksjoner mot oss, nå har de gått over til sabotasje. Nord Stream-rørledningene er sprengt, og det er åpenbart hvem som tjener på dette. USA-diktaturet bygger på grov maktbruk, men det pakkes pent inn, sa Putin i talen.

    – USAs militære doktrine er total dominans i verden, sa han.

    (©NTB)