<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Inflasjonen over 83 prosent i Tyrkia

Den tyrkiske inflasjonen passerte i september 83 prosent, og er nå på sitt høyeste siden juli 1998.

    Publisert 3. okt. 2022 kl. 10.54
    Oppdatert 3. okt. 2022 klokken 15.27
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 269 ord
    SLITER MED ØKONOMIEN: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har fått mye kritikk for sin håndtering av den skyhøye inflasjonen, og flere økonomer mener også at den reelle prisveksten er mer enn dobbelt så høy som de offisielle tallene viser. Foto: Bloomberg

    Inflasjonen i Tyrkia nådde sitt høyeste nivå på 24 år i september etter den kom opp på 83,45 prosent på årsbasis. Inflasjonen er likevel lavere enn ventet, selv etter at sentralbanken gjennomførte to rentekutt de seneste to månedene.

    På månedsbasis steg konsumprisene i Tyrkia med 3,08 prosent, viser tall fra det tyrkiske statistiske instituttet. På forhånd var det ventet en konsumprisindeks på 3,8 prosent på månedsbasis, mens det på årsbasis var ventet at inflasjonen ville komme opp i 84,63 prosent, melder Reuters. 

    I august var den årlige inflasjonsraten 80,2 prosent, som var rett under konsensus, mens på månedsbasis steg konsumprisene med 1,5 prosent, ifølge tall fra Trading Economics.

    Høyeste siden 1998

    Inflasjonen på 83,45 prosent er den høyeste i Tyrkia siden juli 1998, etter at landet da hadde kjempet et tiår mot høy inflasjon. 

    Ifølge Reuters ble prisene i september drevet av høyere transportpriser, som er opp nesten 118 prosent de seneste året, mens prisene på  mat og alkoholfrie drikker steg med 93,05 prosent. 

    De seneste to månedene har den tyrkiske sentralbanken kuttet styringsrenten med 200 basispunkter – 2 prosentpoeng – til 12 prosent, til tross for den vedvarende inflasjonsveksten og stigende energipriser.

    I tillegg har det vært et betydelig verdifall i den tyrkiske liraen.

    Venter dempet inflasjon 

    En måling utført av Reuters i forrige uke, viste at det er ventet at inflasjonen vil synke ned til 72 prosent innen utgangen av året. Den tyrkiske regjeringen har også tidligere vært ute og hevdet at den vil dempe inflasjonen ved hjelp av sitt økonomiske program som prioriterer lave renter for å øke produksjonen og eksporten for å oppnå et overskudd på driftsbalansen.