<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hjalp en av Putins nærmeste unngå sanksjoner – nå er han siktet

Graham Bonham-Carter skal ha hjulpet oligarken med å unngå sanksjonene USA har innført mot Putins innerste krets.

    Publisert 12. okt. 2022 kl. 11.24
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 260 ord
    NÆRME: Russlands president og industrikjempen Oleg Deripaska skal ha tette bånd. Her er de i 2013. Reuters

    Forretningsmannen Graham Bonham-Carter ble tirsdag siktet for å ha hjulpet milliardæren Oleg Deripaska med å slippe unna sanksjonene USA har ilagt russiske oligarker.

    Ifølge det amerikanske justisdepartementet er Bonham-Carter siktet for å ha finansiert eiendommer til Deripaska, i tillegg til å hjelpe ham flytte kunst ut av USA, skriver The Guardian

    Forretningsmannen skal ha finansiert opp mot 1 million dollar i eiendommer som var for Deripaski, viser etterforskningen som amerikanske og britiske myndigheter har samarbeidet om. 

    Risikerer 60 års fengselsstraff

    Oligarken skal ha instruert Bonham-Carter til å opprette et selskap, kalt GBCM Limited, som var til for å administrere Deripaskis eiendommer – to i New York og én i Washington DC. Pengene fra kontoen skal ha gått til å betale for ansattes lønn, eiendomsskatt og vedlikehold for oligarkens eiendommer.

    SANKSJONERT: Den russiske oligarken Oleg Deripaska er i Vladimir Putins innerste krets. Foto: Andrey Rudakov/Bloomberg

    Nå ønsker amerikanske myndigheter Graham-Carter utlevert til USA. Forretningsmannen har tre siktelser mot seg, der hver siktelse har en maksimumsstraff på 20 år. 

    Graham-Carter er bosatt i London, og er søskenbarnet til den kjente skuespilleren Helena Bonham-Carter.

    En av Putins nærmeste

    Oleg Deripaska er grunnleggeren av verdens nest største aluminiumsselskap Rusal, og han er sett på som en av president Vladimir Putins nærmeste allierte. I 2017 ble formuen hans estimert til 5,1 milliarder dollar.

    Deripaska fikk mye oppmerksomhet i 2018, da bilder av han og Russlands visestatsminister på en yacht i Molde ble publisert i internasjonale medier. Opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj mente den påståtte fisketuren illustrer hvordan den russiske oligarken smører makteliten i Kreml med luksuriøse ferieturer hvor det gjøres forretninger i det skjulte, skriver Aftenposten