<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå står de opp mot Putin

Russland trenger nye markeder for sine varer, og president Vladimir Putin oppfordrer sine naboland i sør til å bygge nye forsyningskjeder. Det går de ikke uten videre med på.

Publisert 18. okt. 2022 kl. 16.07
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 452 ord
LEI AV FORNÆRMELSER: Tadsjikistans president Emomalij Rakhmon sier fra til Vladimir Putin. Foto: NTB

Tøffe, vestlige sanksjoner har tvunget Russland til å se seg om etter alternative ruter og markeder for sine eksportvarer. Noen av disse rutene går gjennom land i Sentral-Asia, men lederne i disse landene merker nå at Ukraina-krigen tærer på president Vladimir Putin, og står nå i større grad enn før opp mot ham, melder Reuters.

Den nye dynamikken ble ifølge nyhetsbyrået slående illustrert da Putin på et toppmøte i Kazakhstan sist uke ble gjenstand for en syv minutters tirade fra presidenten i Tadsjikistan, et av de minste og fattigste landene i regionen. Den russiske presidenten oppgis å ha vridd seg i stolen.

– Vi vil ha respekt. Intet annet. Respekt, sa Emomalij Rakhmon. Mannen som har ledet Tadsjikistan siden 1994 klaget seg over at Moskva ikke har endret sin holdning siden Sovjet-æraen.

Må gi opp storebror-rolle?

På toppmøtet 14. oktober oppfordret Putin sine naboer i sør til å bygge nye forsyningskjeder, men naboene ser ikke ut til å høre på det øret – med mindre Russland kommer med tilbud om seriøse investeringer. 

Reuters viser til at landene i Sentral-Asia allerede har økt handelen kraftig, trolig ved å reeksportere varer Russland ikke har kunnet kjøpe direkte grunnet sanksjonene og internasjonale selskapers flukt fra landet.  

Offentlige tadsjikiske tjenestemenn gir ifølge nyhetsbyrået uttrykk for at Rakhmon skal være fornærmet over at Russland – som han mener har behandlet Tadsjikistan som sin bakgård i flere tiår, kommer først nå når landet har blitt isolert.

– Sentralasiatiske land merker seg Russlands økende interesse for regionen, og også en viss avhengighet til den. De utnytter situasjonen til å lufte sine klager og å etablere mer likestilte relasjoner der Russland i det minste delvis må gi opp sin storebror-rolle, sier den kazakhstanske politiske analytikeren Rustam Burnasjev.

Tror Kina fyller vakuumet

Samtidig som problemene vokser i Ukraina, ser president Vladimir Putins evne til å håndheve Moskvas rolle som politimann overfor andre tidligere Sovjet-stater ut til å bli testet som aldri før.

Den Storbritannia-baserte Sentral-Asia-rådgiveren Alisher Ilkhamov hevder at Kazakhstan og Usbekistan, de største landene i Sentral-Asia, likevel er forsiktige med å sette seg opp mot Moskva ettersom de fremdeles ser på landet om en regional politimann som kan steppe inn i tilfelle krise.

– Men på lang sikt ser Kinas påvirkningskraft som regional storebror ut til å øke på Russlands bekostning om krigen fortsetter å gå dårlig for Putin. Akkurat nå ser vi for oss at Russland avstår denne rollen som beskytter for de sentralasiatiske landene til Kina. Vakuumet vil ikke bli stående tomt – det vil steg for steg bli fylt igjen av Kina, sier Ilkhamov.