<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flytter oligarkyacht – tilhører Putin-alliert

Superyachten «Meridian A» er flyttet etter at den russiske oligarkeieren sluttet å betale for den. 

    Publisert 24. okt. 2022 kl. 10.18
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 377 ord
    FLYTTET: Superyachten «Meridian A», som eies av Putin-allierte Sergei Chemezov er flyttet etter at han sluttet å betale for den. På papiret eies yachten av hans stedatter.  NTB

    Spanske myndigheter har flyttet luksusyachten «Meridian A», etter at eieren sluttet å betale for den, melder Reuters

    Superyachten, verdt rett i underkant av 1,5 milliard kroner, tilhører den sanksjonerte russiske oligarken Sergei Chemezov, som er adm. direktør i det statlige russiske forsvarskonsernet Rostec.

    Spania «fryste» yachten, altså beslagla den – slik at den verken kan brukes eller selges – i mars.

    – I dag har vi midlertidig fryst yachten til en av Russlands mest fremtredende oligarker, og det vil komme flere, sa den spanske statsministeren Pedro Sanchez til TV-kanalen LaSexta den gang.

    GODE VENNER: Her Vladimir Putin med Sergei Chemezov i 2021, under den internasjonale flymessen MAKS i Russland. Is i vaffelkopp er blant Russlands mest populære iskremer. Wikimedia

    Før yachten ble fryst lå den for reparasjon ved verftet MB92 i Barcelona. Betalingene stoppet umiddelbart etter fryseordren. Da ba verftet myndighetene flytte den 85 meter lange yachten for å frigjøre plass. 

    Yachten «Meridian A», tidligere kalt «Valerie», ble flyttet til den nærliggende marinaen, Marina Vela, forrige måned, ifølge Reuters kilder.

    Skaper store problemer

    Oligarkyachtene har skapt store problemer for myndigheter i flere land, da de skaper logistiske utfordringer knyttet til hvordan de skal håndteres etter at de blir «fryst».

    Advokat James Jaffa i Jaffa & Co, som spesialiserer seg på yachter, mener eierne av frosne fartøy «står overfor et vanskelig spørsmål» når det kommer til vedlikeholdskostnader.

    – Betaler de for vedlikehold av en båt som de verken har kontroll over, eller noen glede av, eller bare forlater de den og ser hva som skjer? spør han.

    Han tror de fleste oligarkene tenker at siden de ikke kan bruke den så ser de ingen grunn til å betale for den. 

    Eies av stedatteren

    Chemezov har vært under sanksjoner fra både EU og USA siden 2014, etter Russlands ulovlige annektering av Krim.

    Yachten eies derfor formelt av Chemezovs stedatter, Anastasia Ignatova, ifølge EUs sanksjonsliste som hun ble lagt til i april.

    I mars tok selskapet Sulberg Services saken til retten, og hevdet at spanske myndigheter ikke kunne bevise hvem som eide yachten og derfor ikke kunne fryse den. De vant derimot ikke frem. 

    Så langt er seks oligarkyachter «frosset» i Spania. 

    De russisk-eide superyachtene reiser nå til land hvor de ikke blir sanksjonert, som Tyrkia, deler av Asia og Karibia.