<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ber om storstilt satsing på olje og gass

– Folk vil ikke være avhengig av at det blåser for å lage mat, sier Fremskrittspartiets Marius Nilsen. Han vil ha fart i norsk petroleumsnæring, og forventer støtte fra Høyre, Ap og Sp.

    Publisert 3. nov. 2022 kl. 11.49
    Oppdatert 4. nov. 2022 klokken 11.35
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 572 ord
    LANSERER TILTAK: – Alt starter med leting. Produksjonen på norsk sokkel er spådd å falle, sier Marius Nilsen fra Fremskrittspartiet. Foto: Fremskrittspartiet

    Utfordrende geopolitisk situasjon. Offensiv satsing på gass. Økt letevirksomhet og snarlig igangsettelse av eksisterende drivverdige funn.

    Det er stikkord i et nytt forslag som flere politikere fra Fremskrittspartiet la frem for Stortinget i andre halvdel av oktober.

    Forslaget har tittelen «Storstilt satsing på norsk olje og gass for eksport til Europa».

    – Hvorfor trengs forslaget nå?

    – Fordi Arbeiderpartiet og Senterpartiet har gitt SV vetorett over norsk oljepolitikk. Vi trenger en offensiv satsing på norsk sokkel, og en politikk som legger til rette for økt norsk produksjon. Det kan ikke bare være diktaturer som Russland og Saudi-Arabia som produserer olje og gass i framtiden, sier Marius Nilsen, energipolitisk talsmann i Fremskrittspartiet.

    Mini-CV

     

    Navn: Marius Arion Nilsen (38).

    Bakgrunn: Mastergrad i industriell økonomi og teknologiledelse fra Universitetet i Agder. Salgssjef i Volue Industrial IOT og har jobbet i Telenor Maritime. Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet fra Aust-Agder siden oktober 2021.

    Aktuell: Høye oljepriser.

    – Alt starter med leting

    Konkret vil Fremskrittspartiet at regjeringen snarest, og senest innen utløpet av første kvartal 2023, utlyser 26. konsesjonsrunde.

    Videre vil partiet utvide de forhåndsdefinerte områdene (TFO) og åpne flere blokker for leting og utvinning. 

    Økt letevirksomhet og fremskynding av arbeidet med å utarbeide en eksportløsning for gass fra Barentshavet er andre elementer i forslaget.

    – Vil dette løse den akutte energikrisen Europa står i ?

    – Nei, men alt starter med leting. Produksjonen på norsk sokkel er spådd å falle, og manglende tilbud er grunnen til den globale energikrisen. Det som kan hjelpe raskest, er å legge til rette for utbygging av funn nær allerede eksisterende infrastruktur. Da utvider man i praksis kapasiteten på felt som allerede er i drift.

    – Hvem tror dere vil støtte dere?

    – Jeg forventer støtte fra Høyre her. Egentlig forventer jeg støtte fra regjeringen også, ellers bekrefter de bare at SV styrer oljepolitikken.

    Føre-var-prinsipp

    Fremskrittspartiet har programfestet føre var-prinsippet og å føre en forutsigbar og faktabasert klimapolitikk som bidrar til reduserte klimagassutslipp.

    – Det blir ikke mye føre-var-prinsipp med en storstilt utbygging av norsk olje og gass?

    – Det er ingen selvmotsigelse her. Norsk petroleumsindustri er blant verdens reneste, og nesten all olje og gass produsert i Norge eksporteres. Det hjelper fattige land som merker effektene av at Europa støvsuger all naturgassen som finnes på markedet. Hele denne situasjonen skyldes mange år med underinvesteringer i olje og gass.

    – Er dette øyeblikket for å slå to fluer i ett smekk? Altså både kutte russisk gass og transformere Europa over til et fornybarsamfunn?

    – Det er helt utopi. Slike tanker viser hvor fjernt de grønne partiene i Europa er fra virkelighetens verden. 

    – Tyskland har sølt bort nesten et helt norsk oljefond på investeringer i grønn energi. De har flere megawatt installert nå enn noensinne, men kraftsystemet deres er av dårligere kvalitet, og landet er i en energikrise. For å sette det på spissen. Folk vil ikke være avhengig av at det blåser for å lage mat.

    Energitransformasjonen kan ikke være til dårligere energikilder med lavere energitetthet, det vil virke dårlig.

    Skikkelige konsesjonsrunder

    – Hva ville Fremskrittspartiet ha gjort annerledes om dere hadde sittet ved makten det seneste året?

    – Det viktigste ville ha vært forutsigbare rammebetingelser og stabil, fremoverlent energipolitikk. Skikkelige konsesjonsrunder, med utdelinger av nye blokker i blant annet Barentshavet, og konstruktiv holdning til gode prosjekter. Ikke som nå, hvor et parti som er imot olje og gassbransjen bestemmer. 

    – Dernest ville vi ha unngått den politiske ustabiliteten regjeringen har kastet landet ut i, med nye beskattningsmodeller med tilbakevirkende kraft, og ustabil og uforutsigbare omkalfatringer av skattesystemer over natten.