<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Borrell ber EU-landene samarbeide om våpenkjøp

EU-kommisjonen vil overføre suksessen fra felles vaksinekjøp til forsvarssektoren og ber medlemslandene samarbeide om en større del av sine våpenkjøp.

    Publisert 15. nov. 2022 kl. 18.31
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 424 ord
    EUs utenrikssjef Josep Borrell. Bloomberg

    Tall fra Det europeiske forsvarsbyrået (EDA) viser at 18 prosent av forsvarsinvesteringene i EU skjer som ledd i et samarbeid mellom landene.

    Dette tallet bør økes til 35 prosent, ifølge EUs utenrikssjef Josep Borrell. Tanken er at dette skal sikre lavere priser og bedre integrasjon mellom landenes militære styrker.

    – Vi skal gjøre mye mer for å koordinere, sa Borrell etter et møte for unionens forsvarsministre tirsdag.

    700 milliarder

    I kjølvannet av Russlands krig mot Ukraina planlegger EU-landene også å bruke mer penger på forsvar.

    Det ligger an til at de vil bruke 70 milliarder euro mer på forsvar innen 2025, ifølge et anslag fra EDA. Tallet tilsvarer over 700 milliarder kroner.

    Hvis planene realiseres, vil «vi ha lukket hullet etter flere års innsparinger og sikret at våre væpnede styrker er klar for å møte utfordringene våre», sa Borrell etter forsvarsministermøtet.

    Tyskland har varslet en styrking av sitt forsvarsbudsjett på hele 100 milliarder euro. Bare deler av dette er tatt med i EDAs anslag, siden det er uklart når det tyske militæret vil få de ekstra midlene, skriver nyhetsbyrået Reuters.

    Ser til vaksinekjøp

    Sammen med EU-kommissæren for det indre marked, Thierry Breton, har Borrell meislet ut et forslag som ble diskutert på tirsdagens forsvarsministermøte.

    Forslaget går ut på at EU-landene går sammen om å kjøpe våpen fra våpenindustrien, på samme måte som EU-landene gikk sammen om å kjøpe vaksiner fra vaksineprodusenter under pandemien, skriver Politico.

    Tanken er at landene på den måten unngår å overby hverandre og drive opp prisene.

    EU har behov for å fylle opp våpenlagrene, sier Borrell.

    – Derfor har vi sammen med kommisjonen lansert et initiativ for felles anskaffelser. Vi vil sammen gå til forsvarsindustrien og be om et bedre tilbud.

    Skal trene opp soldater

    Mandag ble EUs utenriksministre enige om at EU-landene skal gi opplæring til 15.000 ukrainske soldater. Treningsopplegget starter om et par uker og skal foregå i Polen og Tyskland.

    Danmark er blant landene som har sagt seg villig til å bidra. Sverige vurderer det samme.

    – Regjeringen har besluttet å bidra med én til to stabsoffiserer og ser på muligheten for å bidra direkte med instruktører, sa Sveriges forsvarsminister Pål Jonson til pressen tirsdag formiddag.

    Nye våpenleveranser

    Den svenske regjeringen ventes onsdag å komme med en nyhet om våpenleveranser til Ukraina.

    – Av regjeringsdeklarasjonen fremgår det at vi skal øke den politiske, økonomiske og militære støtten til Ukraina, inkludert mer avanserte våpensystem. Vi kommer i nær fremtid til å presentere en ny vinterpakke.

    Jonson skulle tirsdag ha et møte med Nato-sjef Jens Stoltenberg. Han håpet også på et møte med sin ungarske kollega. I likhet med Tyrkia har Ungarn enn så lenge unnlatt å godkjenne svensk Nato-medlemskap.

    (NTB)