<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

iPhone-fabrikk beklager overfor ansatte

Det fortsetter å storme rundt Foxconn-fabrikken i Zhengzhou i Kina. Nå beklager Foxconn behandlingen av bedriftens ansatte, og skylder på «tekniske feil». 

Publisert 24. nov. 2022 kl. 10.30
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 323 ord
BEKLAGER: Torsdag beklaget Foxconn-fabrikken, som står for rundt 70 prosent av de globale iPhone-leveransene, behandlingen av sine ansatte.  Foto: AP

Produksjonen ved fabrikken som har rundt 200.000 arbeidere har siden oktober vært rammet av demonstrasjoner. Etter et koronautbrudd i Henan-provinsen i slutten av oktober valgte Foxconn å isolere arbeiderne på fabrikken. Isolasjonen skal ha vært halvhjertet. Ifølge Reuters har blant annet arbeidere som er friske blitt stuet inn på samme sovesaler som de som er smittet med korona. 

Foxconns håndtering førte til stor misnøye, og mange ansatte rømte fra fabrikken. For å bøte på fallet i arbeidsstyrken fristet Foxconn nye arbeidere med romslige lønnsavtaler og bonusordninger.

I et intervju med BBC sa en demonstrerende ansatt «de endret kontrakten slik at vi ikke kunne få bonusen slik de hadde lovet. De setter oss i karantene, men gir oss ikke mat».

U-sving

Onsdag påstod fabrikken at de hadde holdt sin del av lønnsavtalene og påstod at avtalt lønninger og bonuser var utbetalt.

Torsdag snudde imidlertid fabrikken på femøringen, og beklaget til arbeiderne. I en uttalelse ble det skyldt på «tekniske feil», uten at de utdypet noe mer om hva feilen gikk ut på, ifølge Reuters.

«Vårt team har undersøkt saken og har oppdaget at en teknisk feil skjedde under ansettelsesprosessen. Vi beklager for at det forekom en inntastingsfeil i datasystemene, og vi garanterer at de faktiske utbetalingene vil være i overenstemmelse med de forhåndsavtalte vilkårene,» sa fabrikken i en uttalelse.

Torsdag skal demonstrasjonene ha roet seg, og Foxconn sier de er i kontakt med de ansatte som fortsatt demonstrerer. En kilde i selskapet sier til Reuters at de har fått på plass «innledende avtaler» med de demonstrerende ansatte. Produksjonen ved fabrikken skal torsdag være tilbake til normalen.

Går utover Apple

Foxconn-fabrikken produserer Apple-produkter – blant annet de nye iPhone 14 Pro og Pro Max. På global basis står selskapet for rundt 70 prosent av iPhone-forsendelser. 

Som følge av demonstrasjonene i oktober og november kan produksjonen ved fabrikken falle så mye som 30 prosent i november. Det er ventet at produksjonen vil foregå som fullt fra torsdag.

Onsdag steg Apple-aksjen 0,59 prosent. Wall Street er stengt torsdag, som følge av høsttakkefesten.