<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Enestående vekst i fornybar energi i Europa

Energikrisen fremskynder det grønne skiftet, ifølge IEA-sjef Fatih Birol. Klimaforpliktelser og konkurranse mellom land om å bli teknologiledende, bidrar også.  

    Publisert 29. nov. 2022 kl. 15.18
    Oppdatert 29. nov. 2022 klokken 15.25
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 472 ord
    OPTIMIST: IEA-sjef Fatih Birol taler på høstkonferansen til Equinor på Det Norske Teateret i Oslo tirsdag.  FOTO: NTB

    Tradisjonen tro var Fatih Birol, leder av Det internasjonale energibyrået (IEA), med på Equinors årlige høstkonferanse på Det Norske Teatret i Oslo. 

    I en tid der strøm- og gassprisene er skyhøye, og Europa preges av en energikrise, benyttet han muligheten til å takke Norge for å ha økt gassproduksjonen og for å være en stabil gasseksportør til andre europeiske land. Han kom også med et positivt budskap:

    – Jeg er mer optimistisk med tanke på energitransformasjonen enn jeg var tidligere, sier han. 

    Det er tre grunner til det. Den første og viktigste grunnen er energisikkerhet i lys av energikrisen.

     I Europa ser vi nå en vekst i fornybar energi man ikke har sett maken til. Vi kommer til å kunngjøre tallene om rundt to uker. Men det jeg kan si er at vi aldri før har sett en slik vekst, spesielt innen sol og vind, sier han. 

    Mer penger på bordet

    Dette skjer nå også av økonomiske insentiver. Flere vil produsere elektrisitet fordi prisene er høye, og folk og bedrifter installerer solcellepaneler på takene sine, av økonomiske grunner.  

    – Flere land rundt om i verden setter nå penger på bordet for å akselerere veksten i energitransformasjonen. Ett av dem er USA med sin «Inflation Reduction Act» på 400 milliarder dollar for å fremskynde produksjonen av batterier, solpaneler, elektrolysører, elbiler osv., sier Birol og fortsetter:

    – I Europa har vi «RePowerEU» som også putter penger inn i fornybar energi. Japan, Kina og India, ja alle øker nå innsatsen i energitransformasjonen. Så kan man spørre seg: Hvorfor skjer dette nå? Er det fordi landene plutselig husket sine klimaforpliktelser? Nei.

    MER AV DETTE: Solcellepaneler er åpenbart svært populært om dagen. Her fra Würth Norge som installerer solcellepanel på hovedkontoret. FOTO: Würth Norge

    Global konkurranse

    I tillegg til et ønske om energisikkerhet, peker han på nettopp klimaforpliktelser, men også en konkurranse mellom land som ønsker å tiltrekke seg industri innen fornybar energi. 

    – Mange land ønsker å innta en «pole position» innen ren energi, for eksempel innen produksjonen av batterier, solpaneler eller elektrolysører. Det er blitt en konkurranse mellom hvilket land som blir teknologiledende, sier IEA-sjefen og legger til:

    – Disse grunnene er en veldig kraftig kombinasjon.

    Grønn vekst

    Ifølge IEA investeres det i år 1,0 billion dollar (trillion på engelsk), globalt i fossil energi. I fornybar energi investeres det 1,3 billioner dollar. I 2030 vil de årlige investeringene i fornybar energi passere 2 billioner dollar. 

    I oktober, da IEA publiserte sin rapport World Energy Outlook, estimerte byrået at global etterspørsel etter solpaneler stiger 22 prosent i år, fra 173,5 gigawatt (GW) i 2021 til 260 GW i 2022. Den europeiske solenergiforeningen SolarPower Europe estimerte i sommer at det i år vil bli installert 39 GW med solpaneler i Europa i år, opp fra 27 GW i fjor. 

    Veksten innen vind har vært langt fra like sterk. Ifølge WindEurope ble det installert 17,4 GW med vindturbiner i Europa i fjor, opp fra 14,8 GW i 2020.