<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

I rute til å bli verdens tredje største økonomi

– India har forutsetningene på plass for en økonomisk boom, mener investeringsbank.

    Publisert 1. des. 2022 kl. 14.17
    Oppdatert 1. des. 2022 klokken 14.20
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 302 ord
    SKAL OPP: Multinasjonale selskaper er mer optimistiske enn noen gang om å investere i India, mener Morgan Stanley. Bilde fra New Delhi. Bloomberg

    India er på vei til å gå forbi Japan og Tyskland, og bli verdens tredje største økonomi. Det viser prognoser fra S&P Global og Morgan Stanley, skriver CNBC.

    – India har forutsetningene på plass for en økonomisk boom drevet av offshoring, investeringer i produksjon, energiomstillingen og landets avanserte digitale infrastruktur, sier Morgan Stanley-analytikerne Ridham Desai og Girish Acchipalia.

    S&P Global baserer anslaget på at Indias årlige bruttonasjonalprodukt (BNP) vil vokse i snitt 6,3 prosent frem til 2030, mens Morgan Stanley anslår at landets BNP vil mer en dobles fra dagens nivåer innen 2031.

    – Disse driverne vil gjøre India til verdens tredje største økonomi og aksjemarked før slutten av tiåret, sier de videre.

    Vokser fortere enn ventet

    I tredje kvartal i år vokste Indias økonomi med 6,3 prosent fra samme kvartal i fjor, og slo dermed estimatene på forhånd som var 6,2 prosent. I kvartalet før var veksten enda større, med en oppgang på 13,5 prosent.

    S&Ps anslag er baserer seg også på at India fortsetter med liberaliseringen av handel og økonomi, arbeidsmarkedsreformen og investeringer i infrastruktur og menneskelig kapital.

    Landet fortsatt har en lang vei igjen når det gjelder økonomisk vekst og inntekt pr. innbygger. I 2020 havnet India på 163. plass av 229 land i en BNP pr. innbygger-måling.

    Tredobler industri-inntektene

    Morgan Stanley anslår at den indiske industrien vil gå fra å utgjøre 15,6 prosent av BNP til 21 prosent innen 2031. Det innebærer en tredobling av inntektene, fra dagens 447 milliarder dollar til 1490 milliarder, skriver CNBC.

    – Multinasjonale selskaper er mer optimistiske enn noen gang om å investere i India, og regjeringen oppmuntrer til investeringer ved både å bygge infrastruktur og levere tomter til fabrikker, påpeker investeringsbanken.

    USA er verdens soleklare største økonomi. Ikke langt bak kommer Kina, deretter er det relativt tett mellom tredje-, fjerde- og femteplassen, som henholdsvis er Japan, Tyskland og India.