<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina tar USA til WTO etter tech-bombe

USA vil ha allierte med på eksportstansen av chip-teknologi, og hevder Japan og Nederland er på gli. Kina tar saken til WTO, og lanserer enorm støttepakke.

    Publisert 13. des. 2022 kl. 13.21
    Oppdatert 13. des. 2022 klokken 13.36
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 402 ord
    TECH-KRANGEL: Mellom USA og Kina. Her USAs president Joe Biden og Kinas president Xi Jinping på G20-toppmøtet på Bali i november. Foto: NTB

    Kinas regjering klager USA inn for WTO, og utfordrer eksportstansen av amerikanskpatentert teknologi for høyavansert chip-produksjon , melder Financial Times.

    Ben Kostrzewa, som er ekspert på USAs og Kinas handelsrelasjoner, karakteriserer sannsynligheten som lav for at kineserne når gjennom med klagen. 

    En USA-kontrollert industri

    På en pressekonferanse mandag hevdet USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan ifølge en rekke internasjonale medier at USA kan vise til fremgang i arbeidet med å få allierte land med viktig chip-utvikling med på eksportstansen.

    Biden-administrasjonens beslutning om å avskjære Kinas tilgang til amerikanskpatentert chip-teknologi, uansett hvor i verden den er produsert, slo ned som en bombe i den kinesiske teknologiindustrien i oktober. 

    USA har stor makt over halvlederindustrien via patenter som i prinsippet umuliggjør utvikling av avanserte chip uten amerikansk godkjennelse.

    Japan og Nederland på gli?

    Bakgrunnen for USAs eksportstans er at landet ikke vil bidra til å løfte Kinas høyteknologiske og militære forutsetninger.

    BIDEN-RÅDGIVER: Jake Sullivan er nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus. Foto: NTB

    Kina har siden beslutningen kom søkt etter andre land med viktige roller i leverandørkjeden, hvorav Japan og Nederland er blant de viktigste med selskapene Tokyo Electron og ASML. Fremgangen Sullivan snakket om mandag gjelder nettopp disse landene.

    – Vi har hatt samtaler med så vel Japan som Nederland og til og med andre land. Jeg vil ikke foregripe noen kunngjøring, men vi er veldig fornøyde med åpenheten, innholdet og intensiteten i samtalene som finner sted mellom land som deler den samme uroen, og som alle vil se en bred enighet, sa sikkerhetsrådgiveren.

    Enorm støttepakke på vei

    For å motvirke eksportstansen jobber nå Kina med en støttepakke på 1.000 milliarder kinesiske yuan, eller 143 milliarder dollar, til landets halvlederindustri, opplyser tre kilder med kjennskap til saken til Reuters.

    Pakken, som kan bli rullet ut så tidlig som i første kvartal 2023, vil i hovedsak gå til å subsidiere innkjøp av utenlandsk utstyr industrien trenger. Selskapene som er kvalifisert til støtte, vil få subsidiert 20 prosent av innkjøpskostnaden.

    Både stats- og privateide selskaper kan dra nytte av pakken, og blant kandidatene er ifølge nyhetsbyråets kilder Naura Technology Group, Advanced Micro-Fabrication Equipment og Kingsemi.

    Kinesiske chip-aksjer i Hongkong steg kraftig på oppslaget om støttepakken. Semiconductor Manufacturing International endte opp nesten 10 prosent tirsdag, mens Hua Hong Semiconductor la på seg hele 17 prosent.