<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår boligprisfall neste år

Andelen som tror på boligprisfall de neste 12 månedene er fallende, men NBBLs barometer spår stadig kjøligere temperaturer.

    Publisert 14. des. 2022 kl. 09.22
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 326 ord
    SJEFØKONOM: Hilde Karoline Midsem i NBBL. Foto: Nadia Frantsen/NBBL

    Hver måned spør NBBL et representativt utvalg på 1.000 personer hva de tror om boligprisene de neste 12 månedene. Fra november til desember falt andelen som tror på boligprisfall fra 40 til 35 prosent, mens andelen som tror på stigende boligpriser steg fra 27 til 29 prosent.

    De fleste som venter boligprisfall, tror prisene skal falle litt. Kun 3 prosent tror boligprisene skal falle mye.

    Samtidig falt andelen som forventer høyere boliglånsrente det neste året fra 83 til 80 prosent, mens kun 5 prosent tror på lavere boliglånsrente.

    – Mot kjøligere tider

    – Det går mot kjøligere tider i norsk økonomi. Renten er på vei videre opp og inflasjonen er høy. Trolig vil vi se noe økning i arbeidsledigheten de neste månedene. Det er sannsynlig at boligprisene vil falle de neste månedene, sier sjeføkonom i NBBL, Hilde Karoline Midsem, ifølge en pressemelding.

    Hun synes resultatene virker rimelige, men også at de ikke gir uttrykk for noe sterk uro.

    – Renteøkningene har allerede begynt å bite, og svarene er et uttrykk for at folk forventer at rentekostnadene deres skal videre opp. Samtidig har andelen som tror på høyere renter gått litt ned siden november. Det kan indikere at flere nå tenker at rentetoppen er i sikte, fortsetter Midsem.

    Opp fra bunnrekord

    Videre oppgir kun 6 prosent av respondentene at de frykter å miste jobben det neste året, en andel som har holdt seg stabil siden oktober. 60 prosent i liten grad er bekymret for å miste jobben.

    Samlet innebærer de tre komponentene – forventningene til boligpriser, rente og jobbsikkerhet – at NBBLs boligmarkedsbarometer stiger fra minus 11,0 i september til minus 9,0 i desember. 

    Barometeret bryter dermed en fallende trend, men holder seg nær sine rekordlave nivåer siden det ble introdusert i juni 2018. Et barometer under null indikerer kjøligere temperatur i boligmarkedet i tiden som kommer.