<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verdens beste strateg spår børskrakk

Mike Wilson trekker flere sammenligninger til 2008 i et ferskt notat. Chartene er skremmende like. 

Publisert 3. jan. 2023 kl. 09.55
Oppdatert 3. jan. 2023 klokken 13.51
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 532 ord
VERDENSENER: Mike Wilson, sjefstrateg i Morgan Stanley og kåret til verdens beste aksjestrateg, spår nedtur i 2023.  Foto: Bloomberg

I hvert bear market vil børsene stige 6,5 ganger i gjennomsnitt – såkalte bear market rallies. Det viser 50 år med børsdata. 

2022 var intet unntak, og vi så i alle fall tre markante oppturer – først oppturen i mars etter sjokket fra Ukraina-invasjonen hadde lagt seg, deretter sommerrallyet og så høstoppturen dratt opp av positive inflasjonssignaler. 

Likevel har Morgan Stanleys sjefstrateg Mike Wilson – kåret til verdens beste strateg i en fersk Institutional Investor-undersøkelse – i lengre tid advart mot å falle i det han kaller bear market-feller.

Til tross for at S&P 500 falt nesten 20 prosent, tror Wilson at markedet har langt igjen å falle. Han mener investorene har vært for fokusert på Federal Reserves rentehevinger og inflasjon, når det store problemet ligger i at den økonomiske veksten svekkes og selskapenes inntjening faller.

«Inntjeningsresesjonen i seg selv kan ligne på det som skjedde i 2008 og 2009. Vårt råd: Ikke tro at dette er priset inn i markedet til det faktisk skjer», skriver Wilson i et ferskt notat til sine kunder som Fortune siterer.

Blir mye verre

Sjefstrategen spår et ytterligere børskrakk i USA og tror at S&P 500 vil falle til 3.000–3.300 poeng i første kvartal i 2023. Det er ytterligere 22 prosent ned fra dagens nivåer.

Mot slutten av året vil markedet imidlertid igjen stige til rundt 3.900 eller så lavt som 3.500 i et bear case

For investorene har Morgan Stanley-strategen et kjølig budskap:

«Kursfallet for aksjer vil bli mye verre enn det de fleste investorer forventer.»

Ligner på 2008

Investorene gjør nemlig den sammen feilen som i august 2008 – de undervurderer risikoen for at selskapenes inntjening vil falle.

«Vi hørte det samme i 2008 da spreaden mellom vår modell og konsensus blant investorene var like stor», skriver Wilson i notatet.

HVA NÅ? S&P 500 i 2008 sammenlignet med 2022. Fra der 2008-chartet stopper falt indeksen ytterligere 50 prosent. Hva som skjer i 2023 er vanskelig å spå. Skjermbilde: Infront/FA

I august 2008 (der chartet over stopper) sto S&P i 1.300 og hadde falt 20 prosent. De fleste trodde det verste lå bak dem, men så begynte det ordentlige fallet. Mars 2009 sto S&P i 683 poeng – en halvering fra da investorene trodde det verste var over. 

I sitt notat sammenligner Wilson chartene fra 2008/2009 med dagens og viser til at S&P handlet til en P/E på rundt 13. I dag er tilsvarende tall 16,8 ganger pris på fortjeneste. 

Den gang sto også rentene i 3,25 prosent. I dag planlegger Fed å heve rentene for å få bukt med inflasjonen og kan følgelig ikke gjøre så mye for å redde markedet i tilfelle et børsfall skulle skje. 

«Feds hender er mer bundet i dag», skriver Wilson.

Er blitt verre 

Selv om man skulle klare å unngå en resesjon, er det ikke nødvendigvis gode nyheter for investorene.

«Hvis det blir en soft landing advarer vi fremdeles for utfallet for investorene. I vårt syn er det ingen støtte å få fra Fed, selv om estimatene for inntjening kuttes», skriver Wilson og legger til:

«Rentehevingene og inflasjonen har kanskje toppet ut, men det er fremdeles faresignaler for inntjeningen. Det er en realitet som er undervurdert, men som ikke lenger kan ignoreres. Utsiktene for inntjening er blitt verre de siste månedene.»