<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dømt for økonomisk spionasje for Kina

Amerikaneren Xiaoqing Zheng er dømt til to års betinget fengsel for å ha drevet med økonomisk spionasje for kinesiske myndigheter mot General Electric. 

    Publisert 4. jan. 2023 kl. 10.41
    Oppdatert 4. jan. 2023 klokken 10.42
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 234 ord
    SPIONASJE: En tidligere GE-ansatt fra New York er dømt for å skulle konspirert for å stjele forretningshemmeligheter fra GE.  Foto: Bloomberg

    En mann fra New York ble tirsdag dømt til to års ubetinget fengsel for å ha konspirert for å stjele forretningshemmeligheter fra General Electric fordel for Kina, meldte det amerikanske justisdepartementet. 

    Den 59 år gamle Xiaoqing Zheng, som kommer fra Niskayuna, helt nord i den amerikanske delstaten New York, ble dømt etter en fire ukers lang rettsak som ble avsluttet i mars i fjor, skriver CNBC. 

    I tillegg til dommen på to år, ble Zheng også dømt til et års betinget fengsel og må betale en bot på 7.500 dollar. 

    Jobbet i GE i 10 år

    USAs myndigheter har tidligere uttalt at Kina utgjør den største langsiktige trusselen mot USAs økonomiske og nasjonale sikkerhet, og mener de anstrenger seg uvanlige mye for å stjele kritisk teknologi fra USAs bedrifter og forskere. Kinesiske myndigheter på sin side avviser beskyldingene. 

    Den nå dømte Zheng ble ansatt hos GE Power i 2008, og skal ha jobbet i selskapet frem til sommeren 2018, ifølge det amerikanske justisdepartementet. 

    Ifølge CNBC viste rettsaken at Zheng, sammen med medsammensvorne i Kina, konspirerte for å stjele GEs forretningshemmeligheter knyttet til deres luftfarts- og bakkebaserte turbinteknologi for å kunne bli brukt av kinesiske myndigheter, selskaper og universiteter som forsker på og produserer deler til turbiner. 

    – Dette er et eksempel etter læreboken for økonomisk spionasje. Zheng utnyttet sin posisjon, forrådte sin arbeidsgiver og konspirerte med myndighetene i Kina for å stjele nyskapende amerikansk teknologi, sier assisterende justisminister Matthew Olsen, som hadde en bestefar som emigrerte fra Norge.